Ciasto Marlenka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto (blaszka 23/30) cm

  • mąka pszenna

    ok 4 szklanki+ mąka do podsypywania
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • miód

    4 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    3/4 łyżki
  • margaryna

    125 g
  • ocet

    1 łyżka
  • jajko

    2 szt

masa

  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • mleko

    3 szklanki
  • cukier

    2 łyżki
  • masa kajmakowa

    250 g
  • masło

    200 g

dodatkowo

  • orzechy włoskie

    do posypania ciasta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i miód. W miseczce łączymy ocet z sodą oczyszczoną, mieszamy i dodajemy do rozpuszczonej margaryny. Do ostygniętej margaryny dodajemy jajka oraz przesianą mąkę. Ciasto dokładnie zagniatamy i dzielimy na 5 równych części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki i kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, aby sobie ułatwić wałkowanie to możemy rozwałkowywać placki bezpośrednio na papierze do pieczenia, a następnie je przenieść do blaszki. Piekarnik rozgrzewamy. Blaty ciasta pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 min. aż ciasto będzie złociste. Z kolejnymi blatami postępujemy w ten sam sposób.

Krem: 2 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie. Na gotujące się mleko wlewamy budynie i energicznie mieszamy, aby podczas gotowania nie powstały grudki. Budyń gotujemy 3 min, następnie przykrywamy go folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po łyżce masy kajmakowej oraz ostygnięty budyń.

Miodowy blat smarujemy kremem i przekładamy następnym. Wierzch ciasta również smarujemy masą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia ciacho jest gotowe do zjedzenia.
przepis zaczerpnięty ze strony smaki-katriny

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 21.02.2018 23:02
Pyszne ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat