Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchwiowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1,5 szklanki
starta marchew 2 szklanki
jajko 4
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder
olej roślinny 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchwiowe

Jajka utrzeć z cukrem. Dodać startą marchew-zetrzeć na tarce o małych oczkach. Niestety nie umiem powiedzieć ile marchewek wykorzystałam, bo przyniosłam z ogródka ich mnóstwo; w każdym razie mają być 2 szklanki po starciu.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do jajek, marchwi i cukru. Miksować na dużych obrotach. Na koniec dodać szklankę oleju. Chwilę jeszcze miksować. Przelać do formy 21x26cm i piec ok 50 min w 180st C.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 31.08.2013 11:57
Uwielbiam ciasta marchewkowe.Bardzo często dodaję do nich orzechy włoskie.
eMMe 30.08.2013 18:01
Uwielbiam ciasto marchewkowe, swego czasu to robiłam je co najmniej raz w tygodniu tak szybko schodziło :)
Aannkaa82 30.08.2013 17:21
Zabieram do przetestowania bo jeszcze nigdy nie robiłam i nie jadłam ciasta marchewkowego a jaetem bardzo ciekawa jak smakuje ;)
IwonaDD 30.08.2013 14:45
wygląda apetycznie
Małgorzata9 30.08.2013 14:42
lubię ciasto marchewkowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak