Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowo - orzechowe z polewą
Marchewkę po obraniu zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Orzechy włoskie obrać, następnie posiekać na mniejsze kawałki.
Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cynamon oraz tarte orzechy laskowe i wymieszać.
Jajka utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym oraz z szczyptą soli na puszystą masę. Cały czas miksując wlewać cienkim strumykiem olej.
Masę jajeczną połączyć z sypkimi składnikami miksując na średnich obrotach miksera.
Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie oraz startą marchewkę i ponownie wymieszać, ale już łyżką drewnianą.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (u mnie w kształcie serca).
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać polewą, dekorować połówkami orzechów.
Polewa:
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka lub kremówki.
Po całkowitym rozpuszczeniu dodać czeko śliwkę i wymieszać.