Ciasto marchewkowo - orzechowe z polewą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj przygotowałam ciasto marchewkowo - orzechowe, które jest bardzo smaczne, wilgotne i puszyste. Czekoladowa polewa z dodatkiem czeko-śliwki dodaje ciastu dodatkowego niepowtarzalnego smaku.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki;

  • mąka pszenna

    250 g
  • orzechy laskowe mielone

    170 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    0.5 łyżeczki
  • jajka duże

    3 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    0.5 szklanki
  • cukier waniliowy

    3 łyżeczki
  • olej

    1 szklanka
  • orzechy włoskie siekane

    0.5 szklanki
  • marchewki

    4 szt.

Polewa;

  • czekolada gorzka

    200 g
  • mleko

    50 ml
  • dżem śliwkowy

    2 duże łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę po obraniu zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Orzechy włoskie obrać, następnie posiekać na mniejsze kawałki.
Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cynamon oraz tarte orzechy laskowe i wymieszać.
Jajka utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym oraz z szczyptą soli na puszystą masę. Cały czas miksując wlewać cienkim strumykiem olej.
Masę jajeczną połączyć z sypkimi składnikami miksując na średnich obrotach miksera.
Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie oraz startą marchewkę i ponownie wymieszać, ale już łyżką drewnianą.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (u mnie w kształcie serca).
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać polewą, dekorować połówkami orzechów.

Polewa:

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka lub kremówki.
Po całkowitym rozpuszczeniu dodać czeko śliwkę i wymieszać.

Bożena Matuszczyk
Oleju dodałam tak dobre 3/4 szklanki. Dżem zastąpiłam czeko - śliwką własnej roboty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 2 tygodnie temu
Na pewno jest smaczne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat