Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe z rodzynkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Moje dzisiejsze ciasto marchewkowe wzbogaciłam o rodzynki. Ciasto bardzo mięciutkie, pulchne, ale przede wszystkim wilgotne. Rodzynki dodały ciastu dodatkowego smaku. Ciasto robi się szybko i jest proste w przygotowaniu.

Składniki:

Potrzebne składniki:

marchewki 5 sztuk
masło 1 kostka
cukier 0.5 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
jajko 4 szt.
mąka tortowa 1.5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Dodatkowo;

rodzynki 0.5 szklanki
cukier puder do posypania 4 duże łyż.

Porada

Marchewki startej potrzebujemy 1 szklankę. Możemy użyć tortownicy o średnicy 22 cm, wtedy ciasto będzie nieco wyższe.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z rodzynkami

Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Masło dokładnie utrzeć z cukrem, następnie dodawać cały czas miksując jajka.
Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dodać startą marchewkę oraz rodzynki i wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i delikatnie wysypanej bułką tartą tortownicy.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut, najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Tortownica o średnicy 24 cm.

Czas przygotowania 30 minut + czas pieczenia 50 minut

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:31
Dobre.
bietka 22.03.2019 12:13
Smakowite ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak