Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe z polewą maślankową

4.0
(25)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jajko 2 sztuki
cukier trzcinowy 1 szklanka
olej 100 ml
maślanka 100 ml
marchew tarkowana 1.5 szklanki
migdały pokruszone 1/4 szklanki
sól szczypta
cukier 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
masło 1/2 szklanki
maślanka 1/2 szklanki
miód 1 łyżeczka
kokos 1 sztuka
olejek migdałowy 1 łyżeczka
orzechy włoskie 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z polewą maślankową

Kokos obrać z twardej łupinki, mleczko odlać do naczynia. Kokos zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Prażyć 10-25 minut często mieszając.





W misce przesiać mąkę, sodę, cynamon i sól. Jajka utrzeć mikserem na puch, stopniowo dodawać cukier, aż masa będzie puszysta i lśniąca. Stopniowo, bardzo powoli do masy wlewać olej, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie jednolita masa. Pod koniec miksowania dodać olejek. Do masy dodać marchew i orzechy całość połączyć drewnianą łyżką (delikatnie i powoli). Tak jak w przypadku muffin, na przemian do masy dodawać suche składniki i maślankę, aż do wyczerpania składników. Ciągle delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Przelać masę.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg). Wstawić ciasto i piec około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka ( ja sprawdziłam pierwszy raz po 30 minutach, wciąż było wilgotne). Studzić na kratce.

Polewa: Wszystkie składniki przelać do garnka o grubym dnie. Postawić na palnik i podgrzewać około 4 minut, aż cukier się rozpuści. Zdjąć, ostudzić, a następnie wstawić do lodówki. ( jeśli masa będzie na wierzchu jasna, a pod spodem pojawi się tj. tłuszcz wystarczy zamieszać i polewa stanie się znów gładka) po około 2 godzinach chłodzenia polewa jest gotowa.

Ciasto przekroić na pół. Pierwszą część, posmarować polewą, przykryć drugim krążkiem. Całość polać resztą polewy. Obsypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 04.12.2014 11:25
Wygląda apetycznie.
cukiereczek 26.04.2014 18:13
wyśmienite ciasto
Monika-twin 14.01.2014 17:30
ale fajne ciasto
smerfetka79 23.04.2013 00:53
świetnie wygląda:) Zjadłabym kawałeczek:)
Katarzyna156 06.04.2013 21:08
super wygląda
czekoladka_m 06.03.2013 07:56
Wygląda obłędnie:):) Do tego ta polewa... Pychota!
caralajna 06.03.2013 07:24
lubię ciasta marchewkowe, robisz piękne zdjęcia :)
Krzysiek3 05.03.2013 21:40
super wygląda
Klisza 05.03.2013 21:28
pięknie się prezentuje
Iwka 05.03.2013 21:13
smakowicie wygląda
Silver Teaspoon 05.03.2013 21:00
świetna polewa
kokoszka
kokoszka 05.03.2013 20:54
uwielbiam takie połączenia w ciastach, pychotka :)
Simeo 05.03.2013 20:47
zaczyna mi burczeć w brzuchu
Misada 05.03.2013 20:36
ślinka cieknie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak