Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z polewą maślankową
W misce przesiać mąkę, sodę, cynamon i sól. Jajka utrzeć mikserem na puch, stopniowo dodawać cukier, aż masa będzie puszysta i lśniąca. Stopniowo, bardzo powoli do masy wlewać olej, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie jednolita masa. Pod koniec miksowania dodać olejek. Do masy dodać marchew i orzechy całość połączyć drewnianą łyżką (delikatnie i powoli). Tak jak w przypadku muffin, na przemian do masy dodawać suche składniki i maślankę, aż do wyczerpania składników. Ciągle delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Przelać masę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg). Wstawić ciasto i piec około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka ( ja sprawdziłam pierwszy raz po 30 minutach, wciąż było wilgotne). Studzić na kratce.
Polewa: Wszystkie składniki przelać do garnka o grubym dnie. Postawić na palnik i podgrzewać około 4 minut, aż cukier się rozpuści. Zdjąć, ostudzić, a następnie wstawić do lodówki. ( jeśli masa będzie na wierzchu jasna, a pod spodem pojawi się tj. tłuszcz wystarczy zamieszać i polewa stanie się znów gładka) po około 2 godzinach chłodzenia polewa jest gotowa.
Ciasto przekroić na pół. Pierwszą część, posmarować polewą, przykryć drugim krążkiem. Całość polać resztą polewy. Obsypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!