Przepis i sposób przygotowania na: ciasto marchewkowe z polewą mascarpone
Ciasto marchewkowe robiłam po raz pierwszy, bardzo często o nim słyszałam, ale jakoś nigdy się za nie nie zabrałam. A imieniny mojej Mamy - której jeszcze raz życzę wszystkiego najwspanialszego, jak i również innym Katarzynom, Kasienkom, Kaśkom - były najlepszą okazją, żeby zaszaleć z marchewką w roli głównej :)
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej, dalej miksując. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon - ubijając na średnich obrotach.
Do ciasta dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką formy (moja miała 21x21) i pieczemy w 180 stopniach ok 40-50 min - do efektu suchego patyczka :)
Następnie przyrządzamy krem: Mascarpone miksujemy z cukrem i cytryną i smarujemy nasze ciasto. Na wierzch posypujemy płatki migdałów.
Naprawdę pysznie się komponuje... Smaczności! :)))