Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto marchewkowe z polewą mascarpone

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier brązowy 1,5 szkl
mąka tortowa 2 szkl
marchew 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 1 nie cała szkl
Cynamon mielony Prymat 3 łyżeczki
serek mascarpone 250 g
sok z cytryny 2 łyżki
cukier brązowy 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto marchewkowe z polewą mascarpone

Ciasto marchewkowe z polewą mascarpone w towarzystwie migdałów...

Ciasto marchewkowe robiłam po raz pierwszy, bardzo często o nim słyszałam, ale jakoś nigdy się za nie nie zabrałam. A imieniny mojej Mamy - której jeszcze raz życzę wszystkiego najwspanialszego, jak i również innym Katarzynom, Kasienkom, Kaśkom - były najlepszą okazją, żeby zaszaleć z marchewką w roli głównej :)


Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej, dalej miksując. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon - ubijając na średnich obrotach.

Do ciasta dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką formy (moja miała 21x21) i pieczemy w 180 stopniach ok 40-50 min - do efektu suchego patyczka :)

Następnie przyrządzamy krem: Mascarpone miksujemy z cukrem i cytryną i smarujemy nasze ciasto. Na wierzch posypujemy płatki migdałów.



Naprawdę pysznie się komponuje... Smaczności! :)))

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 03.04.2013 16:02
wygląda wyśmienicie :)
Bernadeta1 02.04.2013 15:14
lubię to ciasto
fijolek91 26.11.2012 16:56
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak