Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe z polewą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 4 sztuki
cukier 230 gram
marchew 3 sztuki
cynamon 2 łyżeczki
mąka 500 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 1/2 szklanki
rodzynki 100 gram
mleko 1/2 szklanki
Polewa:
serek śmietankowy 300 gram
sok pomarańczowy 2 łyżki
skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
cukier puder 150 gram
orzechy włoskie garść

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z polewą

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej. Masę połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem, dodać tartą marchew oraz rodzynki. Gdy ciasto jest gęste dolać mleko ewentualnie zwiększając jego ilość. Ciasto rozdzieliłam na dwie porcje, piekłam w 2 foremkach tortownicy o śr 24 cm i kwadratowej formie o boku 23 wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok. 40 min. w temp 180st.C. Ciasto ostudzić. Przygotować polewę: serek wymieszać z sokiem i cukrem pudrem na gładką masę i schłodzić ok. 30 min. w lodówce. Następnie posmarować ciasto polewą i ułożyć orzechy wedle uznania, posypać cynamonem. Schłodzić przed podaniem ok. 2 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 17.04.2014 09:12
rewelacyjne ciasto
foczka-ks 15.04.2014 23:08
skusze się :)
gibli 11.02.2014 21:23
lubię marchewkowe ciacha:)
dwa pokoje z kuchnią 11.02.2014 20:53
wygląda rewelacyjnie
sasanka 11.02.2014 20:31
Bardzo lubię takie ciasto marchewkowe :) aromatyczne i wilgotne a z taką polewą szczególnie
gosia1988 11.02.2014 20:28
na pewno smaczne
Sylwia26 11.02.2014 20:19
ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak