Ciasto marchewkowe z mąką orzechową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1,5 szklanka
  • marchewka

    1 szklanka
  • orzechy

    1 szklanka mąki
  • jajka

    4 sztuka
  • olej rzepakowy

    3/4 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy

    2 łyżeczka
  • cukier brązowy

    3/4 szklanka
  • sól

    1 szczypta

Krem

  • śmietana kremowa 30%

    400 mililitr
  • cukier brązowy

    1/2 szklanka
  • serek mascarpone

    250g opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ucieramy z oboma typami cukrów, następnie stopniowo dolewamy olej, cały czas mieszając. Gdy składniki połączą się, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchewkę, mąkę orzechową i przelewamy do tortownicy. Pieczemy w 180°C około godziny, za nim jednak wystawicie ciasto, sprawdźcie patyczkiem, czy jest suche w środku.

W międzyczasie przygotujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier brązowy i dodajemy mascarpone, a następnie wszystko razem miksujemy. Wykładamy na przestygnięte ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Programistapogodzinach 03.01.2016 20:13
Oj bardzo i smacznie :)
foczka-ks 03.01.2016 18:59
jak słodko tutaj
Programistapogodzinach 03.01.2016 14:14
Trochę jak leśny mak:) było robione :D
Programistapogodzinach 03.01.2016 14:13
I tak też smakuje:)
paulina2157 03.01.2016 12:38
fajna wersja ciasta marchewkowego z kremem
kd045 03.01.2016 11:39
wygląda pysznie ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat