Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto malinowo-brzoskwiniowe

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 7 sztuk
margaryna 10 dag
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyzeczki
cukier 1 szklanki
cukier waniliowy 32 g

Masa malinowa

maliny świeże 30 dag
woda 4 szklanki
galaretka czerwona 2 sztuki

Masa budyniowa

mleko 3,2% 4 szklanki
budyń śmietankowy 2 sztuki
galaretka brzoskwiniowa 2 sztuki

Poncz

woda letnia 1 szklanki
sok z cytryny 3 łyżki
cukier puder 2 łyżki

Dodatkowo

brzoskwinie w puszce 1 puszka
galaretka cytrynowa 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto malinowo-brzoskwiniowe

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka jaj ubić na sztywną pianę ,pod koniec ubijania wsypać cukry,następnie dodać żółtka i wymieszać ciasto mikserem,wlać rozpuszczoną wczesniej chłodną margarynę wsypując stopniowo połączone mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wylać do standardowej blaszki 29/40 cm i piec 35 minut w temp 170*c.Upieczony biszkopt po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce kuchennej.
Krok 1 - Ciasto malinowo-brzoskwiniowe foto
2
Masa malinowa: Owoce zalać wodą i ugotować kompot.Zdjąć z ognia wsypać galaretki i mieszać aż się rozpuszczą .Zostawić do lekkiego stężenia.
Krok 2 - Ciasto malinowo-brzoskwiniowe foto
3
Masa budyniowa; 3 szklanki mleka zagotować a w pozostałej szklance rozpuścić budynie i ugotować.Do gorącej masy budyniowej wsypać galaretki brzoskwiniowe zamieszać lekko wystudzić.
Krok 3 - Ciasto malinowo-brzoskwiniowe foto
4
Poncz: Przegotowaną wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Galaretki cytrynowe rozpuścić tak jak w przepisie na opakowaniu.Brzoskwinie osączyć z syropu pokroić na plastry.Przełożenie: Biszkopt przekroić na trzy części.Jedną część nasączyć ponczem wyłożyć przestudzoną masę budyniową,przykryć drugim płatem biszkopta i wyłożyć masę malinową przykryć znów biszkoptem,ułożyć na wierzchu pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącymi galaretkami cytrynowymi.Włożyć do lodówki w celu całkowitego stężenia. Smacznego!
Krok 4 - Ciasto malinowo-brzoskwiniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 02.11.2014 22:21
wygląda apetycznie
as28 01.11.2014 20:29
mniam mniam
halina17 01.11.2014 20:26
Smaczne ciasto.
Alex_M 01.11.2014 19:54
pychotka :)
gosia1988 01.11.2014 18:31
wyśmienicie wygląda
wyattearp 01.11.2014 18:17
super ciasto
Konczi 01.11.2014 18:15
pysznie wygląda :) poproszę o porcyjkę :)
Mniam 01.11.2014 17:44
Cudowne kosteczki ciasta.
Anna133 01.11.2014 16:39
wygląda smacznie idealne na święta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak