Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto malinowe pod pianką migdałową

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 3
cukier 3 łyżki
mąka 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa

śmietana 30% 0,5 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyzeczki
woda 0,5 szklanki
cukier puder 0,5 szklanki

maliny

maliny świeże 0,5 kg
galaretka brzoskwiniowa 1

beza

białko 4
cukier 1 szklanka
płatki migdałowe 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto malinowe pod pianką migdałową

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka i zmiksować, Wsypać przesitowaną mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut.

Masa:
Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Śmietanę zmiksować na najwyższych obrotach aż będzie puszysta. Dodać cukier puder i żelatynę cały czas miksując.

Maliny:
Maliny opłukać i włożyć do garnka. Poddusić, aby lekko się rozgotowały. Dodać galaretkę i wymieszać. Ostudzić.

Beza:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i zmiksować . Dodać płatki migdałowe i wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. W momencie włożenia do niego bezy zmniejszyć do 120 stopni i suszyć ok. półtorej godziny. Po wyłączeniu piekarnika nie wyciągać bezy póki nie ostygnie.

Przełożenie: biszkopt+masa+maliny+masa+beza

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 21.12.2015 23:35
lubię to ciasto , jest takie delikatne i rozpływające się w ustach
Stenka 21.12.2015 19:00
smakowite ciasto
Anna169Hosz 21.12.2015 18:55
Pychotka...aż ślinka leci:)
IKrakowianka 21.12.2015 18:14
lubię takie :)
Dorota76 21.12.2015 16:41
uwielbiam takie
mirosława4 21.12.2015 16:10
apetyczne !
adelajda 21.12.2015 15:10
Ciasto pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak