Ciasto malinowe pod pianką migdałową

Ciasto malinowe pod pianką migdałową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jajka

    3
  • cukier

    3 łyżki
  • mąka

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

masa

  • śmietana 30%

    0,5 l
  • żelatyna

    3 łyzeczki
  • woda

    0,5 szklanki
  • cukier puder

    0,5 szklanki

maliny

  • maliny

    0,5 kg
  • galaretka brzoskwiniowa

    1

beza

  • białka

    4
  • cukier

    1 szklanka
  • płatki migdałowe

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka i zmiksować, Wsypać przesitowaną mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut.

Masa:
Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Śmietanę zmiksować na najwyższych obrotach aż będzie puszysta. Dodać cukier puder i żelatynę cały czas miksując.

Maliny:
Maliny opłukać i włożyć do garnka. Poddusić, aby lekko się rozgotowały. Dodać galaretkę i wymieszać. Ostudzić.

Beza:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i zmiksować . Dodać płatki migdałowe i wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. W momencie włożenia do niego bezy zmniejszyć do 120 stopni i suszyć ok. półtorej godziny. Po wyłączeniu piekarnika nie wyciągać bezy póki nie ostygnie.

Przełożenie: biszkopt+masa+maliny+masa+beza

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iwusia

21.12.2015 23:35
lubię to ciasto , jest takie delikatne i rozpływające się w ustach

Stenka

21.12.2015 19:00
smakowite ciasto

Anna169Hosz

21.12.2015 18:55
Pychotka...aż ślinka leci:)

IKrakowianka

21.12.2015 18:14
lubię takie :)

Dorota76

21.12.2015 16:41
uwielbiam takie

mirosława4

21.12.2015 16:10
apetyczne !

adelajda

21.12.2015 15:10
Ciasto pycha :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat