Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto malinowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mararna 25 dag
jajko 4
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

dodatkowo

maliny świeże 25 dag
cukier puder 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka

do dekoracji

cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto malinowe

Margarynę utrzeć na puszystą masę. Jajka ubić, następnie dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Do margaryny dodawać partiami ubitą masę jajeczną i miksować. Na koniec dodać wymieszaną mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Razem wymieszać. Maliny przebrać, opłukać i osuszyć. Przełożyć do miski. Dodać mąkę pszenną i cukier puder. Lekko poruszać miską, aby maliny ładnie się obsypały sypkimi produktami. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i rozłożyć na nim maliny. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C. Gorące ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak