Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto "malinowa chmurka"

5.0
(31)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Malinowa chmurka to ciasto, które ostatnimi czasy zyskało na popularności. Nic dziwnego bo połączenie kremowego serka, bitej śmietany i kwaśnych malin zanurzonych w galaretce to deserowe dzieło sztuki. Koniecznie sprawdźcie przepis na malinową chmurkę i upieczcie ją na najbliższą okazję... albo tak po prostu - do kawy! 

Składniki:

ciasto kruche

mąka 150 g
masło 100 g
żółtko jajek 3 sztuki
cukier puder 30 g
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

Galaretka malinowa

galaretka czerwona 3 sztuki
maliny świeże 500 g
cukier 3 łyżki
woda 3,5 szklanki

masa śmietanowa

śmietana 30% 500 ml
serek mascarpone 250 g
cukier puder 2 łyżki
śmietan fix 2 sztuki

Beza

białko 3 sztuki
cukier 150 g
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "malinowa chmurka"

Malinowa chmurka to deser, którego po zjedzeniu chce się więcej. Deser ten jest połączeniem ciasta kruchego, malinowej galaretki, kremowej masy z bitą śmietaną i bezą. Nic więc dziwnego, że zyskało ono miano "chmurki". Jest bardzo delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli lubicie takie połączenia - malinowa chmurka z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy ze sobą i szybko wyrabiamy na stolnicy lub malakserze. Formujemy kulę owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 1 - Ciasto "malinowa chmurka" foto
2
Masę bezową rozsmarować na papierze do pieczenia o takich samych wymiarach co ciasto. Delikatnie przełożyć papier z bezą na większą formę aby było łatwiej po wysuszeniu wyjąć bezę. Bezę pieczemy w temp. 140 C przez 1,5 godziny.
Krok 2 - Ciasto "malinowa chmurka" foto
3
Malinowe galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Przestudzić i wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto.
Krok 3 - Ciasto "malinowa chmurka" foto
4
Schłodzone ciasto rozwałkować i delikatnie przenieść do formy. Lekko ponakłuwać widelcem. Piec 20 minut w temp 180 C. Wyjąć wystudzić.
Krok 4 - Ciasto "malinowa chmurka" foto
5
Białka ubić mikserem, stopniowo dodając do nich cukier. Pod sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Krok 5 - Ciasto "malinowa chmurka" foto
6
Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski i chwilę ubijamy. Cukier puder łączymy z śmietan fiks i dodajemy do śmietany. Gdy śmietana jest już prawie ubita dodajemy do niej serek mascarpone i ponownie lekko ubijamy.
Krok 6 - Ciasto "malinowa chmurka" foto
7
Ciasto wyjąć z lodówki. Gotowy krem wyłożyć na galaretkę, równo rozsmarować.
Krok 7 - Ciasto "malinowa chmurka" foto
8
Na wierzch wykładamy wystudzoną bezę. Gotowe ciasto schładzamy 3 godziny przed podaniem.
Krok 8 - Ciasto "malinowa chmurka" foto

Spodobał Wam się przepis na malinową chmurkę, ale chcecie więcej wspaniałych przepisów na ciasta i desery? Sprawdźcie je wszystkie w serwisie Doradca Smaku -> LINK

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania 19.06.2023 18:08
zzz
Patrycja33 07.09.2016 23:29
pyszne ciacho!
Janina 07.09.2016 15:22
Fajne ciacho;))
Jagódka77 07.09.2016 11:54
fajne ciasto
Iwusia 05.09.2016 23:54
lubię to ciasto
agnieszka214 05.09.2016 20:02
Moje ulubione ciasto
kd045 05.09.2016 19:52
bajecznie smaczne
Renata9 05.09.2016 19:12
Bardzo smaczne ciacho
Agnieszka-87-25 05.09.2016 19:11
świetne ciacho
Beatris 05.09.2016 18:47
Niezwykle kusząco wygląda... Przepyszne ciasto :)
Urszula Świeca 05.09.2016 18:15
Smaczne ciacho.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak