Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowo-kokosowo-migdałowe z kremem cytrynowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 100 gram
białko 8 sztuk
żółtko jajek 4 sztuki
mak 200 gram
wiórki kokosowe 100 gram
płatki migdałowe 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowo-kokosowo-migdałowe z kremem cytrynowym

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto w następujący sposób: białka ubijamy "na sztywno" następnie dodajemy żółtka ciągle ubijając, a następnie cukier. Na koniec wsypujemy mak, wiórki kokosowe i płatki migdałowe( wcześniej razem wymieszane), mieszamy, dzielimy na 2 części i pieczemy 2 placki przez 20 minut w 170 stopniach.
Krok 1 - Ciasto makowo-kokosowo-migdałowe z kremem cytrynowym foto
2
Składniki masy:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
100 ml soku z cytryny
5 łyżek cukru
4 żółtka
200 gram masła

Z podanych składników przygotowujemy podstawę kremu cytrynowego czyli budyń. Mleko mieszamy z sokiem z cytryny, odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń z cukrem i wlewamy na gotujące się mleko.Ściągamy z ognia i mieszamy z żółtkami i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie ucieramy z masłem.
Krok 2 - Ciasto makowo-kokosowo-migdałowe z kremem cytrynowym foto
3
Masę dzielimy na 2 części, ale tak żeby druga wystarczyła tylko na posmarowanie wierzchu.Na koniec można posypać cukrem pudrem lub tarta czekoladą.
Krok 3 - Ciasto makowo-kokosowo-migdałowe z kremem cytrynowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 01.01.2014 17:14
Pyszne ciasto.
artur7 01.01.2014 16:43
same smakowitosci
Konczi 01.01.2014 16:42
musiało byc pyszne
Rycerz
Rycerz 01.01.2014 16:17
Smakowitości.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak