Ciasto makowo-galaretkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto jasne:

  • żółtko

    7
  • jajko

    3 całe
  • cukier kryształ

    8 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • CIASTO Z MAKIEM

  • białko

    7
  • cukier kryształ

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mak

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masa

  • galaretka

    3 dowolne kolory
  • śmietana 18 proc

    3 szklanki
  • DODATKOWO:

  • polewa czekoladowa

  • wiórki kokosowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto jasne:
Żółtka, jajka i cukier utzrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą i piec ok 40 minut w temp. 180 stopni. Przekroić na 2 placki.
Ciasto z makiem:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mak. Piec 30-35 minut (180 stopni). Przekroić na 2 placki.
Masa:
Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Śmietanę ubić. Tężejącą galaretkę wymieszać ze śmietaną (1 galaretka + i szklanka śmietany). Otrzymamy 3 kolory masy.
Przełożenie:
Ciasto jasne-masa1-ciasto z makiem-masa2-ciasto jasne-masa3-ciasto z makiem-polewa-wiórki kokosowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 24.02.2014 07:49
lubie takie ciacha
Ola1984 24.02.2014 06:47
Pysznie wygląda
monikaT83 23.02.2014 23:20
jakie bogactwo smaku:) mniam pysznie:)
gosiag 23.02.2014 22:34
pysznie wyglada
Milka100 23.02.2014 20:42
palce lizać
Gracer 23.02.2014 20:20
super przepis
halina17 23.02.2014 20:19
Smacznie wygląda ciasto.
Małgorzata9 23.02.2014 19:10
smakowite i do wypróbowania
magdalea 23.02.2014 19:02
wygląda pięknie, przepis do wypróbowania:)
Aleksandra/Olcia 23.02.2014 18:33
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat