Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto jasne:
-
żółtko jajek
7 sztuk -
jajko
3 sztuki -
cukier kryształ
8 łyżek -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
mąka pszenna
8 łyżek
Ciasto makowe:
-
białko
7 sztuk -
cukier kryształ
3/4 szklanki -
mąka pszenna
1 szklanka -
mak
1 szklanka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Masa:
-
galaretka
3 opakowania -
śmietana 30%
3 szklanki
Dodatkowo:
-
polewa czekoladowa
-
wiórki kokosowe
Przepis i sposób przygotowania Ciasto makowo-galaretkowe
Ciasto jasne:
Żółtka, jajka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wylać na blachę o wymiarach 18x30 cm, wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C. Przekroić na 2 placki.
Ciasto z makiem:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mak. Piec około 30-35 minut w temperaturze 180°C. Przekroić na 2 placki.
Masa:
Do ciasta użyć 3 różne kolory galaretek. Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Śmietanę ubić. Tężejącą galaretkę wymieszać ze śmietaną (1 galaretka + szklanka śmietany). Otrzymamy 3 kolory masy.
Przełożenie:
Ciasto jasne - pierwsza masa - ciasto z makiem - druga masa - ciasto jasne - trzecia masa - ciasto z makiem - polewa czekoladowa - wiórki kokosowe.
Komentarze (18)
Załaduj więcej komentarzy (8)