Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto limonkowe

5.0
(34)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 3/4 kostki
cukier 3/4 szk
mąka 1 i 1/2 szk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 3 szt
jogurt naturalny 2 łyżki
limonka 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto limonkowe

Limonki sparzyć i zetrzeć z nich skórkę, następnie wycisnąć sok.
Jajka zmiksować wraz z cukrem, następnie stopniowo i na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, masło, jogurt, sok z limonki (zostawić 2 łyżki). Całość dokładnie zmiksować.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki.
Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
1/2 szklanki cukru pudru wymieszać z pozostałym sokiem z limonki i odrobiną gorącej wody. Polukrować ciasto i posypać skórką z limonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 09.03.2016 23:35
smaczna cytrynowa babeczka
Wacław 09.03.2016 14:33
smakowite ciasto
Grazyna0211 09.03.2016 09:06
smaczne ciasto
Iwusia 08.03.2016 23:19
smakowicie się prezentuje to ciasto
ice cubes 08.03.2016 22:37
Wygląda apetycznie :)
Wiktoria29 08.03.2016 21:03
proste i pyszne
Beatris 08.03.2016 19:53
Wygląda przepysznie, skusiłabym się na kawałeczek:)
IKrakowianka 08.03.2016 19:38
bardzo smaczne
adelajda 08.03.2016 19:21
pyszne ciacho
noninka77 08.03.2016 18:10
Smaczna propozycja!
KORAL 08.03.2016 18:01
Apetycznie wygląda :)
mirosława4 08.03.2016 17:52
smaczna ta babeczka :)
iziona 08.03.2016 17:36
Ślicznie wygląda
sliwka 08.03.2016 16:07
Bardzo aromatyczne;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak