Ciasto Leon

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto miodowe

  • mąka pszenna

    30 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • masło lub margaryna

    15 dag
  • miód płynny

    2 łyżki
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • śmietana

    2 łyżki
  • cukier kryształ

    10 dag

Biszkopt

  • jajka

    4 sztuk
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • cukier kryształ

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa budyniowa

  • mleko 2 %

    0,5 l
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • margaryna

    25 dag
  • cukier puder

    15 dag

Krem z jabłek

  • jabłka antonówki

    1 kg
  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • galaretka wiśniowa

    1 opakowanie
  • galaretka pomarańczowa

    1 opakowanie

Polewa

  • Czekolada tabliczka

    1 opakowanie
  • mleko 2 %

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto Leon foto
Ciasto miodowe:

Wszystkie składniki: mąka, margaryna, proszek do pieczenia, miód, soda, śmietana, cukier, jajko wymieszać i zarobić ciasto.
Krok 2 - Ciasto Leon foto
Ciasto miodowe podzielić na 2 części. Piec 15 minut w 180 stopniach C. ( do suchego patyczka)
Krok 3 - Ciasto Leon foto
Biszkopt:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier a następnie żółtka. Dokładnie wymieszać składniki.
Krok 4 - Ciasto Leon foto
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką. Piec w temperaturze 160 st.C. przez 15-20 minut.
Krok 5 - Ciasto Leon foto
Budyń:
Z mleka, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dodawać ostudzony budyń.
Krem podzielić na 4 części.
Krok 6 - Ciasto Leon foto
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tartce. Jabłka gotować do miękkości z cukrem. Po ostudzeniu jabłka podzielić na 2 części.
Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wody.
Do jabłek dodać galaretki i odstawić do lodówki.
Krok 7 - Ciasto Leon foto
Przełożenie ciastka:
Placek miodowy- krem budyniowy-jabłka w galaretce pomarańczowej-krem budyniowy-biszkopt-krem budyniowy-jabłka w galaretce wiśniowej-krem budyniowy-placek miodowy
Krok 8 - Ciasto Leon foto
Na koniec polewa:
Tabliczkę mlecznej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem. Polewamy po ciastku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara777 06.03.2015 10:15
mniam pyszne ciasto
gacopierz23 10.02.2015 23:50
ciasto polecam i nazwa ciekawa
Michał2 04.01.2015 22:12
smaczne ciacho, ładnie wygląda;)
Ela15 31.12.2014 20:18
świetne ciasto
Jagódka77 25.11.2014 19:38
fajne ciasto
Ola1young 15.09.2014 18:17
pyszny ten Leon :)
Lis 15.09.2014 16:38
Bardzo smakowicie się zapowiada:)
jola91 15.09.2014 15:23
Mmm... Poproszę kawałeczek :)
fotoviderek 15.09.2014 15:11
Świetne ciacho :)
Kuchenka 15.09.2014 14:40
fajne ciacho :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat