Ciasto kukurydziane z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    7 szt
  • mąka kukurydziana

    1 szklanka
  • budyń śmietankowy

    2 sztuki
  • olej

    3/4 szklanki
  • mleko

    1/3 szklanki
  • cukier kryształ

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jabłka

    1 kg
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • cukier puder

    do posypania
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym.

Ciasto:
żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i budyniami, a następnie połączyć z żółtkami dodając olej i mleko. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem. Na natłuszczoną blaszkę wyla ok. 2/3 ciasta, nastepnie wyłożyć podsmażone jabłka i zalać pozostałym ciastem. Całość piec ok. 50 min. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (41)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misia53 13.04.2013 22:25
świetny przepis
alaaa 02.04.2013 17:40
z mąką kukurydziana nigdy nic nie piekłam,ciasto bardzo apetycznie wygląda
Ada-Gaba 22.01.2013 07:24
extra
Pani Domu 06.11.2012 16:39
smakowicie wyglada
ben-ka 07.06.2012 20:02
ciekawe składniki ciasta.....warto spróbować.
teresa18 27.05.2012 11:25
interesujące
traktorek 17.05.2012 12:10
ciekawe
kamyk 14.05.2012 14:41
pycha
IKrakowianka 11.05.2012 21:45
rewelacja
Andysz 18.04.2012 23:43
musi być smakowite!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat