Ciasto Kubuś bez pieczenia

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto smakuje przepysznie, jest lekkie i bardzo delikatne w smaku. Jest syte i nie za słodkie. Zaspokoi ochotę na kremowe ciacho.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

U mnie forma 28 x 28 cm, masa budyniowa:

  • sok owocowy przecierowy

    900 mililitrów
  • budyń waniliowy

    3 opakowania
  • cukier

    3 łyżki
  • masło 82%

    200 gramów

Bita śmietana:

  • śmietanka 36%

    600 mililitrów
  • cukier puder

    3 łyżki

Polewa czekoladowa:

  • czekolada gorzka

    120 gramów
  • masło 82%

    50 gramów
  • mleko

    50 mililitrów

Ponadto:

  • herbatniki

    700 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie masy budyniowej:

Z 900 ml soku odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w nim wszystkie opakowania budyniów z cukrem.
Pozostały sok zagotować, a następnie połączyć z rozmieszanym budyniem.
Mieszać do zgęstnienia i do momentu zagotowania całości. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Po tym czasie masło zmiksować do białości i stopniowo połączyć z ostudzonym budyniem.

Przygotowanie bitej śmietany:
Kremówkę z pudrem lub opcjonalnie ze śmietan-fixem ubić na sztywno.

Przygotowanie polewy:
Czekoladę roztopić z mlekiem oraz masłem. Wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ułożenie całości:
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/folią spożywczą ściśle ułożyć warstwę herbatników.
Na ciastkach rozsmarować masę budyniową i kolejno położyć warstwę ciastek, wyłożyć bitą śmietanę, ponownie ułożyć warstwę herbatników i na końcu wierzch posmarować lekko ostudzoną polewą.

Gotowe ciasto wstawić do lodówki do stężenia - minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Diana Rusiłowicz
Rada: ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, aby na wierzchu nie powstał kożuszek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat