Ciasto Kubuś bez pieczenia

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto smakuje przepysznie, jest lekkie i bardzo delikatne w smaku. Jest syte i nie za słodkie. Zaspokoi ochotę na kremowe ciacho.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

U mnie forma 28 x 28 cm, masa budyniowa:

  • sok owocowy przecierowy

    900 mililitrów
  • budyń waniliowy

    3 opakowania
  • cukier

    3 łyżki
  • masło 82%

    200 gramów

Bita śmietana:

  • śmietanka 36%

    600 mililitrów
  • cukier puder

    3 łyżki

Polewa czekoladowa:

  • czekolada gorzka

    120 gramów
  • masło 82%

    50 gramów
  • mleko

    50 mililitrów

Ponadto:

  • herbatniki

    700 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie masy budyniowej:

Z 900 ml soku odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w nim wszystkie opakowania budyniów z cukrem.
Pozostały sok zagotować, a następnie połączyć z rozmieszanym budyniem.
Mieszać do zgęstnienia i do momentu zagotowania całości. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Po tym czasie masło zmiksować do białości i stopniowo połączyć z ostudzonym budyniem.

Przygotowanie bitej śmietany:
Kremówkę z pudrem lub opcjonalnie ze śmietan-fixem ubić na sztywno.

Przygotowanie polewy:
Czekoladę roztopić z mlekiem oraz masłem. Wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ułożenie całości:
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/folią spożywczą ściśle ułożyć warstwę herbatników.
Na ciastkach rozsmarować masę budyniową i kolejno położyć warstwę ciastek, wyłożyć bitą śmietanę, ponownie ułożyć warstwę herbatników i na końcu wierzch posmarować lekko ostudzoną polewą.

Gotowe ciasto wstawić do lodówki do stężenia - minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Diana Rusiłowicz
Rada: ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, aby na wierzchu nie powstał kożuszek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 19:59
Dobre to jest. Głos oddany.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat