Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Kubuś bez pieczenia
Ten przepis na ciasto bez pieczenia Kubuś nadaje się dla dużych i małych fanów słodkości. Co więcej, słodka budyniowa masa równoważy się z owocowym przecierem. Całość nie tylko pysznie smakuje, ale też świetnie wygląda. Od razu zachęca do sięgnięcia po kawałek, a potem po kolejny!
Przygotowanie masy budyniowej:
Z 900 ml soku odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w nim wszystkie opakowania budyniów z cukrem.
Pozostały sok zagotować, a następnie połączyć z rozmieszanym budyniem.
Mieszać do zgęstnienia i do momentu zagotowania całości. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Po tym czasie masło zmiksować do białości i stopniowo połączyć z ostudzonym budyniem.
Przygotowanie bitej śmietany:
Kremówkę z pudrem lub opcjonalnie ze śmietan-fixem ubić na sztywno.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę roztopić z mlekiem oraz masłem. Wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ułożenie całości:
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/folią spożywczą ściśle ułożyć warstwę herbatników.
Na ciastkach rozsmarować masę budyniową i kolejno położyć warstwę ciastek, wyłożyć bitą śmietanę, ponownie ułożyć warstwę herbatników i na końcu wierzch posmarować lekko ostudzoną polewą.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki do stężenia - minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.