Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
U mnie forma 28 x 28 cm, masa budyniowa:
-
sok owocowy przecierowy
900 mililitrów -
budyń waniliowy
3 opakowania -
cukier
3 łyżki -
masło 82%
200 gramów
Bita śmietana:
-
śmietanka 36%
600 mililitrów -
cukier puder
3 łyżki
Polewa czekoladowa:
-
czekolada gorzka
120 gramów -
masło 82%
50 gramów -
mleko
50 mililitrów
Ponadto:
-
herbatniki
700 gramów
Sposób przygotowania
Przygotowanie masy budyniowej:
Z 900 ml soku odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w nim wszystkie opakowania budyniów z cukrem.
Pozostały sok zagotować, a następnie połączyć z rozmieszanym budyniem.
Mieszać do zgęstnienia i do momentu zagotowania całości. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Po tym czasie masło zmiksować do białości i stopniowo połączyć z ostudzonym budyniem.
Przygotowanie bitej śmietany:
Kremówkę z pudrem lub opcjonalnie ze śmietan-fixem ubić na sztywno.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę roztopić z mlekiem oraz masłem. Wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ułożenie całości:
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/folią spożywczą ściśle ułożyć warstwę herbatników.
Na ciastkach rozsmarować masę budyniową i kolejno położyć warstwę ciastek, wyłożyć bitą śmietanę, ponownie ułożyć warstwę herbatników i na końcu wierzch posmarować lekko ostudzoną polewą.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki do stężenia - minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Rada: ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, aby na wierzchu nie powstał kożuszek.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się