Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Księżyce ( Pół-księżyce)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 5 szt
cukier 25 dag.
mąka 35 dag.
proszek do pieczenia 15 g. Małe opakowanie (całe)
kakao 2 łyżki czubate
margaryna 15 dag. Roztopionej (chłodnej)
margaryna do wysmarowania formy 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki (do posypania formy)

Polewa

cukier puder 7 łyżek
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka (do smaku)
woda letnia 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Księżyce ( Pół-księżyce)

Kroki postępowania

1
Na początku powinniśmy zabrać się za wysmarowanie blachy margaryną oraz wysypania jej wnętrza bułką tartą (nadmiar bułki wysypujemy). Dodatkowo w małym garnuszku rozpuśćmy 15 dag. margaryny by już się chłodziła i czekała na swoją kolej w przygotowywaniu ciasta.
Krok 1 - Ciasto Księżyce ( Pół-księżyce)  foto
2
Jajka wraz z cukrem dokładnie miksujemy tak by cukier nie był wyczuwalny gdy już to zrobimy miksujemy dalej i dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i kakao miksujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Na sam koniec dodajemy 15 dag. roztopionej chłodnej margaryny i miksujemy do jednolitej masy.
Krok 2 - Ciasto Księżyce ( Pół-księżyce)  foto
3
Gotową masę wylewamy na wcześniej już przygotowaną blachę. Masę rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni blachy. Ciasto wstawiamy do piekarnika i ustawiamy temp. 180 C na czas około 35 min.
Krok 3 - Ciasto Księżyce ( Pół-księżyce)  foto
4
Gdy ciasto już się nam upiekło wyciągamy je i czekamy aż ostygnie po czym polewamy je polewą.

Co ważne polewa (lukier) nie może być wylana na ciepłe ciasto gdyż nie będzie widoczna i do tego spłynie.

Przygotowanie polewy (lukru)
Polewa (lukier) to rzecz gustu im więcej cukru pudru tym więcej polewy ciasto samo w sobie jest słodkie więc radze by polewa była bardziej kwaskowata.

Do małej miseczki wsypujemy cukier puder i kwasek cytrynowy i dolewamy wody. Mieszamy tak by uzyskać jednolitą masę konsystencji gęstej śmietany.
Gotowe.

Gdy polewa lekko zastygnie bierzemy szklankę z cienką ścianką (u mnie był to kufel) i wycinamy jeden okrągły księżyc i później połową szklanki pół-księżyce. Z jednej blachy wychodzi ponad dwa takie talerzyki jak na zdjęciu.

Gotowe!!!

Smacznego życzy DagonDarkCrystal
Krok 4 - Ciasto Księżyce ( Pół-księżyce)  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 30.05.2014 08:31
na pewno były smaczne
Seba 29.05.2014 08:36
fajne ciasto
krokus 26.05.2014 09:07
pysznie wygląda
Jodaj 23.05.2014 09:40
przepyszne księżyce :)
Kejti 19.05.2014 12:50
Pomysłowe ciacho i pysznie wygląda :-)
kuklik 15.05.2014 20:38
przepiękne księżyce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak