Ciasto Księżyce ( Pół-księżyce)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajko

    5 szt
  • cukier

    25 dag.
  • mąka

    35 dag.
  • proszek do pieczenia

    15 g. Małe opakowanie (całe)
  • kakao

    2 łyżki czubate
  • margaryna

    15 dag. Roztopionej (chłodnej)
  • margaryna do wysmarowania formy

    2 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki (do posypania formy)

Polewa

  • cukier puder

    7 łyżek
  • Kwas cytrynowy Prymat

    1 łyżeczka (do smaku)
  • woda letnia

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto Księżyce ( Pół-księżyce)  foto
Na początku powinniśmy zabrać się za wysmarowanie blachy margaryną oraz wysypania jej wnętrza bułką tartą (nadmiar bułki wysypujemy). Dodatkowo w małym garnuszku rozpuśćmy 15 dag. margaryny by już się chłodziła i czekała na swoją kolej w przygotowywaniu ciasta.
Krok 2 - Ciasto Księżyce ( Pół-księżyce)  foto
Jajka wraz z cukrem dokładnie miksujemy tak by cukier nie był wyczuwalny gdy już to zrobimy miksujemy dalej i dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i kakao miksujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Na sam koniec dodajemy 15 dag. roztopionej chłodnej margaryny i miksujemy do jednolitej masy.
Krok 3 - Ciasto Księżyce ( Pół-księżyce)  foto
Gotową masę wylewamy na wcześniej już przygotowaną blachę. Masę rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni blachy. Ciasto wstawiamy do piekarnika i ustawiamy temp. 180 C na czas około 35 min.
Krok 4 - Ciasto Księżyce ( Pół-księżyce)  foto
Gdy ciasto już się nam upiekło wyciągamy je i czekamy aż ostygnie po czym polewamy je polewą.

Co ważne polewa (lukier) nie może być wylana na ciepłe ciasto gdyż nie będzie widoczna i do tego spłynie.

Przygotowanie polewy (lukru)
Polewa (lukier) to rzecz gustu im więcej cukru pudru tym więcej polewy ciasto samo w sobie jest słodkie więc radze by polewa była bardziej kwaskowata.

Do małej miseczki wsypujemy cukier puder i kwasek cytrynowy i dolewamy wody. Mieszamy tak by uzyskać jednolitą masę konsystencji gęstej śmietany.
Gotowe.

Gdy polewa lekko zastygnie bierzemy szklankę z cienką ścianką (u mnie był to kufel) i wycinamy jeden okrągły księżyc i później połową szklanki pół-księżyce. Z jednej blachy wychodzi ponad dwa takie talerzyki jak na zdjęciu.

Gotowe!!!

Smacznego życzy DagonDarkCrystal

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pawlito 30.05.2014 08:31
na pewno były smaczne
Seba 29.05.2014 08:36
fajne ciasto
krokus 26.05.2014 09:07
pysznie wygląda
Jodaj 23.05.2014 09:40
przepyszne księżyce :)
Kejti 19.05.2014 12:50
Pomysłowe ciacho i pysznie wygląda :-)
kuklik 15.05.2014 20:38
przepiękne księżyce

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat