Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruszonkowe ze śliwkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 gram
masło 130 gram
jajko 1 szt
cukier 130 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śliwki 800 gram
cukier kryształ 300 gram
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruszonkowe ze śliwkami

Kroki postępowania

1
-Dokładnie umyte śliwki osuszyć i wydrylować.
-Owoce umieścić w szklanym naczyniu, dodać cukier i umieścić w kuchence mikrofalowej na 10-12 min / max.moc/.
- Śliwki powinny zamienić się w gęstą marmoladkę /jeśli nie należy przedłożyć czas ogrzewania/Doda c cynamon i wymieszać.
- Marmoladkę wystudzić.
Krok 1 - Ciasto kruszonkowe ze śliwkami foto
2
-Mąkę, proszek cukier wymieszać, dodać masło, energicznie i krótko palcami utworzyć kruszonkę.
-Foremkę /22-30 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia /papier zwilżyć,wykręcić z nadmiaru wody i dopasować do foremki/.

-Połowę ciasta wyłożyć na spód foremki, pokryć śliwkami i...
Krok 2 - Ciasto kruszonkowe ze śliwkami foto
3
..... przykryć pozostałą kruszonką.
Krok 3 - Ciasto kruszonkowe ze śliwkami foto
4
- Piec w temp.180 st.C ok 45 min.
Krok 4 - Ciasto kruszonkowe ze śliwkami foto
5
Upieczone, przestudzone ciasto pokroić w kwadraty.
Krok 5 - Ciasto kruszonkowe ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 16.10.2012 17:46
Ale apetyczny widok :)
Agnieszka91 15.10.2012 19:36
pychota
jasiek 15.10.2012 19:29
mniamciu
gosia1988 15.10.2012 19:18
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak