Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruszonkowe z rabarbarem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szkl.
mąka krupczatka 1-1,5 szkl.
żółtko jajek 4
jajko 2
cukier puder 2/3 szkl.
masło 200 g
smalec 100 g
proszek do pieczenia mały
cukier waniliowy 2 op.
rabarbar 1,5 kg
sól duża szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruszonkowe z rabarbarem

Mąkę krupczatkę połączyć z mąką tortową, solą, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym - wymieszać.
Dobrze schłodzone masło i smalec posiekać jak najdrobniej razem z przygotowaną sypką mieszanką, żółtkami i jajkami.
Palcami rozcierać całość, aż powstanie gruba kruszonka.
Gotową podzielić na dwie nierówne części (2/3 + 1/3) - większą wysypać natłuszczoną dużą blachę, lekko ugnieść i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 160-170*C.
W tym czasie umyć rabarbar, osączyć, obrać z włókien i pokroić w grube plasterki - dosłodzić do smaku i dokładnie wymieszać.
Podpieczone ciasto przykryć warstwą rabarbaru osączonego z nadmiaru soku, a na wierzch wysypać mniejszą część kruszonki.

Wstawić ciasto do piekarnika, zwiększyć temperaturę do 175-180*C
i piec 45-60 minut w zależności od właściwości piekarnika.
Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcinkemp 13.06.2013 00:05
Lubię ciasta z rabarbarem, ale kruszonkowego jeszcze nie jadłem.
Katarzyna/kate1980 12.06.2013 19:22
uwielbiam takie ciasta
gusia1000 12.06.2013 12:29
Fajne i dobre sezonowe ciasto.
Habibi 12.06.2013 12:10
Ilość rabarbaru tak naprawdę zależy od wielkości blaszki - ja piekłam na takiej sporej od piekarnika, więc powierzchnia była duża i dużo rabarbaru poszło. Na mniejszej blaszce pewnie wystarczy 1kg :)
Bernadeta1 12.06.2013 12:08
bardzo smaczne wygląda i z taką dużą ilością rabarbaru
Habibi 12.06.2013 11:55
Jakość zdjęć niestety mierna, bo robione telefonem w niesprzyjającym oświetleniu - za to ciasto smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak