Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche ze śliwkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 3 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana pół szklanki
margaryna 1 sztuka

DODATKOWO

śliwki 60 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 garść
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier i cukier wanilinowy, wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać margarynę oraz jajka.
Krok 1 - Ciasto kruche ze śliwkami foto
2
Wyrobić dosyć wolne ciasto.
Krok 2 - Ciasto kruche ze śliwkami foto
3
2/3 ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę
Krok 3 - Ciasto kruche ze śliwkami foto
4
Posypać cieniutko bułką tartą, aby sok ze śliwek nie wchłaniał do niego.
Krok 4 - Ciasto kruche ze śliwkami foto
5
Następnie układać śliwki jedną obok drugiej.
Krok 5 - Ciasto kruche ze śliwkami foto
6
Z reszty ciasta robimy cienkie ruloniki i układamy dosyć gęsto na śliwkach. Pieczemy 45 min w 180 st.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Ciasto kruche ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 15.01.2016 12:21
idealne do herbatki
Iwusia 14.01.2016 22:42
smakowite ciacho
Zdzisław 14.01.2016 21:25
smaczne ciasto
noninka77 14.01.2016 19:04
Jedno z moich ulubionych :)
bertpvd 14.01.2016 18:03
uwielbiam takie ciasta
Damiano
Damiano 14.01.2016 16:19
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak