ciasto kruche ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • żółtko jajek

    4 szt
  • margaryna

    250 gram
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

masa

  • śmietana 18 proc

    800 ml
  • cukier

    1 szkl
  • budyń waniliowy

    1 szt
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • białko

    4 szt

owoce

  • śliwki

    300 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiałam, dodałam żółtka, cukier, proszek do pieczenia i miękką rozdrobnioną margarynę, zagniotłam. Podzieliłam na 4 równe części, włożyłam do zamrażalnika, żeby się schłodziło.

Masa śmietanowa:
Śmietanę zmiksowałam dodając po kolei cukier, cukier waniliowy, budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Białka ubiłam na sztywno, przełożyłam do masy śmietanowej, delikatnie wymieszałam łyżką.Śliwki umyłam , osuszyłam, wyciągnęłam pestki.Na blachę 24x33 wyłożyłam papier do pieczenia, potarkowałam trzy części schłodzonego ciasta. Przykryłam masą śmietanową na której wierzch położyłam połówki śliwek ( koniecznie skórką do dołu ). Całość posypałam ostatnią częścią potarkowanego ciasta. Piekłam w dobrze nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 godzinę. ( najlepiej do suchego patyczka ).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jagoda5913 18.04.2015 14:35
Pyszne ciasto
mysza75 18.04.2015 14:19
co za pyszności takie ciacho do kawy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat