Ciasto kruche z rabarbarem i bezową pianką.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • mąka pszenna

    400 g
  • masło

    200 g
  • żółtko jajek

    4
  • cukier puder

    1/2
  • proszek do pieczenia

    1

Piana

  • białko

    4
  • cukier

    1/2 szkl
  • mąka ziemniaczana

    2

Ponadto

  • rabarbar

    5
  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto kruche forma o wymiarach 22 x 30 cm
Przygotowanie:

Rabarbar obieram z grubych włókien i kroję na plasterki. Rabarbar zasypuję cukrem (2-3 łyżki ) i odstawiam na 10 minut aby puścił sok, który odlewam, a rabarbar mocno odciskam. Mąkę, cukier puder mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam przez sito. Zimne masło kroję w kostkę, dodaję wraz z żółtkami do składników sypkich. Ciasto siekam nożem lub siekaczem do ciasta kruchego do uzyskania kruszonki. Następnie przekładam na stolnicę i szybko zagniatam, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto dzielę na dwie części z czego jedną większą z przeznaczeniem na spód ciasta. Owijam je folią spożywczą i chłodzę 30 minut w zamrażarce. Następnie formę wykładam papierem do pieczenia i ścieram na tarce o grubych oczkach większą część ciasta. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 °C. Białka z jaj ubijam na sztywną pianę dodając partiami pół szklanki cukru. Skrobię ziemniaczaną dodaję na koniec miksuję do połączenia. Rabarbar wykładam na spód ciasta ( uprzednio można ciasto podsypać niewielką ilością bułki tartej wówczas spód ciasta nie nasiąknie rabarbarem podczas pieczenia ). Pianę wykładam na rabarbar wygładzam i ścieram drugą część ciasta na wierzch. Ciasto piekę przez 30-40 minut następnie po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika. Wystudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 01.06.2016 00:31
pyszne ciasto
Wiesława1 31.05.2016 20:56
Uwielbiam takie ciacha
benka 31.05.2016 18:51
Pyszne ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat