Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z rabarbarem i bezową pianką

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 400 gramów
masło 200 gramów
żółtko jajek 4 sztuki
cukier puder 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Piana

białko 4 sztuki
cukier 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Ponadto

rabarbar 5 sztuk
cukier 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z rabarbarem i bezową pianką

Ciasto piekę w formie o wymiarach 22 x 30 cm

Przygotowanie:

Rabarbar obieram z grubych włókien i kroję na plasterki. Rabarbar zasypuję cukrem (2-3 łyżki ) i odstawiam na 10 minut aby puścił sok, który odlewam, a rabarbar mocno odciskam.

Mąkę, cukier puder mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam przez sito. Zimne masło kroję w kostkę, dodaję wraz z żółtkami do składników sypkich. Ciasto siekam nożem lub siekaczem do ciasta kruchego do uzyskania kruszonki. Następnie przekładam na stolnicę i szybko zagniatam, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto dzielę na dwie części z czego jedną większą z przeznaczeniem na spód ciasta. Owijam je folią spożywczą i chłodzę 30 minut w zamrażarce. Następnie formę wykładam papierem do pieczenia i ścieram na tarce o grubych oczkach większą część ciasta.

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 °C.

Białka z jaj ubijam na sztywną pianę dodając partiami pół szklanki cukru. Skrobię ziemniaczaną dodaję na koniec, miksuję do połączenia. Rabarbar wykładam na spód ciasta (uprzednio można ciasto podsypać niewielką ilością bułki tartej - wówczas spód ciasta nie nasiąknie rabarbarem podczas pieczenia).

Pianę wykładam na rabarbar, wygładzam i ścieram drugą część ciasta na wierzch. Ciasto piekę przez 30-40 minut, następnie po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika. Wystudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 01.06.2016 00:31
pyszne ciasto
Wiesława1 31.05.2016 20:56
Uwielbiam takie ciacha
benka 31.05.2016 18:51
Pyszne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak