Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z porzeczkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 65 dag
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier puder 3/4 szklanki
żółtko jajek 5 sztuk
margaryna 1 kostka
śmietana 3 łyżki
masa porzeczkowa
porzeczki 60 dag
cukier 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z porzeczkami

CIASTO: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Dodać do tego cukier puder. Zrobić w kopczyku rowek i wbić do niego żółtka oraz dodać margarynę. Całość dokładnie posiekać nożem. Wyrobić ciasto. Dodać śmietanę. Podzielić ciasto na dwie części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę. Posypać bułką tartą. Porzeczki pozbawić szypułek, umyć. Wymieszać z cukrem. Wyłożyć na brytfannę z ciastem. Następnie rozwałkować drugą część ciasta i wyłożyć na porzeczkach. Całość piec ok. 45 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć i posypać cukrem pudrem. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 13.07.2013 23:22
Niezwykle smakowicie wygląda to ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak