Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z jabłkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl z czubkiem
żółtko jajek 4 szt
cukier 1 szkl
jajko 1 szt
masło lub margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Nadzienie:
jabłka 8-10 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 2 łyżki
cynamon
Pianka:
białko 4 szt
cukier ok 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z jabłkami

Podane na ciasto składniki zagniatamy i odkładamy na ok 30 min do lodówki.

Po wyjęciu większą częścią ciasta wylepiamy spód przygotowanej dużej blaszki, a resztę wkładamy ponownie do lodówki.
Jabłka obsypujemy cukrem i kilkakrotnie potrząsamy miską. Tak samo robimy z cynamonem i mąką.
Wykładamy jabłka na ciasto w blaszce, przykrywamy białkami ubitymi na sztywno z cukrem i zasypujemy kruszonką z pozostałego ciasta.
Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 11.05.2017 01:05
Dobre ciasto.
szynszyla 10.05.2017 18:17
mniam, wygląda bardzo smacznie:)
Edita 10.05.2017 17:46
ale pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak