Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
mąka
400 gramów -
jajko
6 sztuk -
masło
200 gramów -
cukier
1 szklanka -
cukier
50 gramów -
śmietana
1 łyżka -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
cukier wanilinowy
8 gramów -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
dżem porzeczkowy
220 gramów
Sposób przygotowania
Do miski wsypuję mąkę, dodaję drobno pokrojone zimne masło, 50 g cukru, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Rozrabiam palcami na kruche ciasto. Do mąki dodaję żółtka i śmietanę, dalej wyrabiam.
Ciasto dzielę na 2 części (2/3 oraz 1/3), mniejsze wkładam do lodówki.
W tym czasie ubijam białka z cukrem (dodając stopniowo po łyżce) na sztywną pianę, pod koniec dodaję mąkę ziemniaczaną.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Na spodzie układam ciasto, następnie rozsmarowuję dżem i wykładam pianę z białek.
Wierzch posypuję startym na tarce pozostałym ciastem.
Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut (grzałka góra-dół, bez termoobiegu).
Jajka - oddzielnie żółtka od białek.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się