Ciasto kruche z dżemem porzeczkowym i bezą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Smaki dżemu porzeczkowego i słodkiej bezy idealnie się łączą i tworzą pyszne ciasto, idealne na podwieczorek :)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka

    400 gramów
  • jajko

    6 sztuk
  • masło

    200 gramów
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier

    50 gramów
  • śmietana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy

    8 gramów
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • dżem porzeczkowy

    220 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypuję mąkę, dodaję drobno pokrojone zimne masło, 50 g cukru, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Rozrabiam palcami na kruche ciasto. Do mąki dodaję żółtka i śmietanę, dalej wyrabiam.
Ciasto dzielę na 2 części (2/3 oraz 1/3), mniejsze wkładam do lodówki.

W tym czasie ubijam białka z cukrem (dodając stopniowo po łyżce) na sztywną pianę, pod koniec dodaję mąkę ziemniaczaną.

Blachę wykładam papierem do pieczenia. Na spodzie układam ciasto, następnie rozsmarowuję dżem i wykładam pianę z białek.

Wierzch posypuję startym na tarce pozostałym ciastem.

Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut (grzałka góra-dół, bez termoobiegu).

jejkuchnia
Jajka - oddzielnie żółtka od białek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat