Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche na tartaletki

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na idealne ciasto kruche na tartaletki, które możesz wypełnić słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Tartaletki są idealne na imprezę, jako pyszne i smakowite finger food. 

Składniki:

mąka pszenna 200 gram
masło 100 gram
cukier puder 60 gram
żółtko jajek 1 sztuka
woda zimna 2 łyżka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche na tartaletki

Mąkę z cukrem przesiać. Dodać sól, żółto, wodę i zimne, pokrojone w kostkę masło. Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

Schłodzone ciasto podzielić na 6 części i każdą z nich rozwałkować na okrąg. Wylepić tartaletki pozostawiając wyższy rant. Spód nakłuć kilkukrotnie widelcem. Na każdą foremkę położyć kawałek papieru do pieczenia i obciążyć np. suchymi ziarnami fasoli.

Tartaletki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez 10 minut z obciążeniem i kolejne 10 minut bez obciążenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 18.07.2017 12:06
Nadzienie było przepyszne ;)
Ola1984 18.07.2017 12:06
Bardzo kruchutkie :)
Ola1984 18.07.2017 12:05
Dziękuję ;)
anka1988 17.07.2017 14:11
piękne, jeszcze tylko nadziać i deser gotowy
gosia56 17.07.2017 13:46
Super babeczki a ten kolor ;)
SzczyptaChili 17.07.2017 12:57
Pięknie Ci wyszły :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak