Ciasto kruche na tartaletki

Ciasto kruche na tartaletki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na idealne ciasto kruche na tartaletki, które możesz wypełnić słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Tartaletki są idealne na imprezę, jako pyszne i smakowite finger food. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    200 gram
  • masło

    100 gram
  • cukier puder

    60 gram
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • woda zimna

    2 łyżka
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto kruche na tartaletki

Mąkę z cukrem przesiać. Dodać sól, żółto, wodę i zimne, pokrojone w kostkę masło. Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

Schłodzone ciasto podzielić na 6 części i każdą z nich rozwałkować na okrąg. Wylepić tartaletki pozostawiając wyższy rant. Spód nakłuć kilkukrotnie widelcem. Na każdą foremkę położyć kawałek papieru do pieczenia i obciążyć np. suchymi ziarnami fasoli.

Tartaletki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez 10 minut z obciążeniem i kolejne 10 minut bez obciążenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Ola1984 18.07.2017 12:06
Nadzienie było przepyszne ;)
Ola1984 18.07.2017 12:06
Bardzo kruchutkie :)
Ola1984 18.07.2017 12:05
Dziękuję ;)
anka1988 17.07.2017 14:11
piękne, jeszcze tylko nadziać i deser gotowy
gosia56 17.07.2017 13:46
Super babeczki a ten kolor ;)
SzczyptaChili 17.07.2017 12:57
Pięknie Ci wyszły :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat