Ciasto krówka

Ciasto krówka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Puszysty biszkopt, przełamany masą krówkową, pod pierzynką z prażonego słonecznika. Idealne ciacho do niedzielnego odpoczynku z filiżanką gorącej kawy.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    6 szt.
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Masa krówkowa:

  • śmietana kremówka

    0.5 litra
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • masa krówkowa

    250 gramów
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • woda gorąca

    0.5 szklanki

Prażony słonecznik

  • słonecznik łuskany

    100 gramów
  • margaryna

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki

Do nasączenia biszkoptu

  • woda gazowana

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiać i połączyć za pomocą łyżki z masą.piec 25 min. W 170°C. Po upieczeniu przecinamy na pół. Dolny blat nasączamy.

Masa krówkowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać masę krówkową (zostawiając ok. 4 łyżek na posmarowanie góry), oraz cukier do smaku, zmiksuj. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Przełożyć biszkopt. Drugą część biszkoptu nasączamy i wykładamy na masę. Posmarować resztą masy krówkowej i posypać prażonym słonecznikiem. Schłodzić.

Prażony słonecznik: Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać słonecznik. Prażyć na małym ogniu mieszając do momentu aż słonecznik zacznie rumienić.

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat