Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto krówka

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Puszysty biszkopt, przełamany masą krówkową, pod pierzynką z prażonego słonecznika. Idealne ciacho do niedzielnego odpoczynku z filiżanką gorącej kawy.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt.
mąka pszenna 0.5 szklanki
cukier 0.5 szklanki
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa krówkowa:

śmietana kremówka 0.5 litra
cukier puder 0.5 szklanki
masa krówkowa 250 gramów
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda gorąca 0.5 szklanki

Prażony słonecznik

słonecznik łuskany 100 gramów
margaryna 2 łyżki
cukier 2 łyżki

Do nasączenia biszkoptu

woda gazowana 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto krówka

Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiać i połączyć za pomocą łyżki z masą.piec 25 min. W 170°C. Po upieczeniu przecinamy na pół. Dolny blat nasączamy.

Masa krówkowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać masę krówkową (zostawiając ok. 4 łyżek na posmarowanie góry), oraz cukier do smaku, zmiksuj. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Przełożyć biszkopt. Drugą część biszkoptu nasączamy i wykładamy na masę. Posmarować resztą masy krówkowej i posypać prażonym słonecznikiem. Schłodzić.

Prażony słonecznik: Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać słonecznik. Prażyć na małym ogniu mieszając do momentu aż słonecznik zacznie rumienić.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak