Ciasto Kraina lodu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    5 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Masa

  • śmietana 30%

    0,5 l
  • galaretka cytrynowa

    1 szt
  • galaretka niebieska

    1 szt

Dodatki

  • galaretka niebieska

    2 szt
  • biszkopty podłużne

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier. Galaretkę cytrynową i niebieską rozpuszczamy osobno w1/2 szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, do jednej części wlewamy tężejącą niebieską galaretkę , dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopt. Na masie rozkładamy jedno opakowanie biszkoptów. Wstawiamy do lodówki na 10 minut aby masa zastygła. Do pozostałej części śmietany wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową mieszamy i rozsmarowujemy na cieście. Na masie rozkładamy pozostałe biszkopty i wstawiamy ponownie do lodówki aby masa stężała. Zalewamy 2 niebieskimi galaretkami rozpuszczonymi w 2 szklankach wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 29.06.2017 08:36
pyszne ciasto
Franciszek 29.06.2017 00:59
dobre do kawy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat