Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto korzenne z ryżem, marchewką i bakaliami

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przepis na ciasto z dodatkiem ryżu i marchewki na pewno nieco nas zaskoczy, że można przygotować pyszne ciasto z takimi nietypowymi składnikami,… ot taki piernik w nowej wersji. Aromatyczny, miękki i zdrowy.

Składniki:

składniki

mąka 20 dag
mąka ryżowa 10 dag
cukier trzcinowy 30 dag
jajko 3 szt.
masło lub margaryna 0.5 kostki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0.5 łyżeczki
sól 1 szczypta
cynamon Prymat 1 łyżeczka
imbir 0.5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0.5 łyżeczki
ryż ugotowany 10 dag
marchewka 10 dag
rodzynki 5 dag
orzechy włoskie 5 dag
cukier puder do posypania 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto korzenne z ryżem, marchewką i bakaliami

Keksówkę o wymiarach 23x12,5 cm. posmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia i papier też natłuścić i lekko oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Masło lub margarynę stopić i przestudzić.

Do większej miski przesiać obie mąki, wsypać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawy korzenne.
Dodać ryż, orzechy i rodzynki. Wymieszać wszystko razem, Zrobić na środku zagłębienie i odstawić.

W tym czasie ubić jajka przez ok. 2 min. na pienistą masę. Wsypać cukier i ubijać przez kolejne 2 min.
Potem wlać chłodne masło i wszystko razem ubijać aż nie będą wyczuwalne kryształki cukru.
Masę jajeczną połączyć ze startą marchewką, wymieszać i wlać do miski z suchymi składnikami.
Przemieszać aby składnie i się połączyły i powstało miękkie ciasto, ale nie trzeba mieszać zbyt dokładnie.

Przelać do przygotowanej formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godz. 15 min. – najlepiej do suchego patyczka. Powinno być rumiane. Jeśli będzie się zbyt szybko przypiekało z góry, nakryć folią aluminiową.
Po upieczeniu odstawić w formie na metalową kratkę do ostudzenia na ok. 10 min.
Następnie odwrócić formę, wyjąć ciasto i po całkowitym ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak