Ciasto korzenne z ryżem, marchewką i bakaliami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na ciasto z dodatkiem ryżu i marchewki na pewno nieco nas zaskoczy, że można przygotować pyszne ciasto z takimi nietypowymi składnikami,… ot taki piernik w nowej wersji. Aromatyczny, miękki i zdrowy.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • mąka

    20 dag
  • mąka ryżowa

    10 dag
  • cukier trzcinowy

    30 dag
  • jajko

    3 szt.
  • masło lub margaryna

    0.5 kostki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • imbir

    0.5 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • ryż ugotowany

    10 dag
  • marchewka

    10 dag
  • rodzynki

    5 dag
  • orzechy włoskie

    5 dag
  • cukier puder do posypania

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Keksówkę o wymiarach 23x12,5 cm. posmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia i papier też natłuścić i lekko oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Masło lub margarynę stopić i przestudzić.

Do większej miski przesiać obie mąki, wsypać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawy korzenne.
Dodać ryż, orzechy i rodzynki. Wymieszać wszystko razem, Zrobić na środku zagłębienie i odstawić.

W tym czasie ubić jajka przez ok. 2 min. na pienistą masę. Wsypać cukier i ubijać przez kolejne 2 min.
Potem wlać chłodne masło i wszystko razem ubijać aż nie będą wyczuwalne kryształki cukru.
Masę jajeczną połączyć ze startą marchewką, wymieszać i wlać do miski z suchymi składnikami.
Przemieszać aby składnie i się połączyły i powstało miękkie ciasto, ale nie trzeba mieszać zbyt dokładnie.

Przelać do przygotowanej formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godz. 15 min. – najlepiej do suchego patyczka. Powinno być rumiane. Jeśli będzie się zbyt szybko przypiekało z góry, nakryć folią aluminiową.
Po upieczeniu odstawić w formie na metalową kratkę do ostudzenia na ok. 10 min.
Następnie odwrócić formę, wyjąć ciasto i po całkowitym ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat