Ciasto kokosowo-makowe z masą budyniową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajko

    4 szt
  • cukier

    0,75 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mak

    10 dag
  • wiórki kokosowe

    15 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • białko

    6 szt
  • cukier

    0,75 szklanki
  • Masa budyniowa:

  • mleko

    2 szklanki
  • żółtko jajek

    3 szt
  • cukier

    5 łyżek
  • budyń waniliowy

    1 op
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • masło

    25 dag
  • koniak

    50 ml
  • herbatniki

    20 szt
  • koniak

    50 ml
  • kokos

    Kokosowo-makowe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt: jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę i nadal ubijając dodajemy porcjami cukier i po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie ale dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej blaszki i pieczemy ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.Studzimy.
Ciasto kokosowo-makowe: mak sparzamy, odsączamy, wysuszamy i nie mielimy. Mieszamy z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, dodajemy cukier, znów chwilę ubijamy. Dodajemy mak z wiórkami i proszkiem. Mieszamy. Ciasto przelewamy na blaszkę /o wymiarach blaszki, w której piekliśmy biszkopt/ i pieczemy ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Studzimy.
Masa budyniowa: szklankę mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy cukier, budyń, mąkę i dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszając zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Miękkie masło ucieramy dodając porcjami ostudzony budyń i koniak /50 ml/.
Biszkopt nasączamy koniakiem /50 ml/ i smarujemy cienką warstwą masy budyniowej. Na masie układamy ciasto makowo-kokosowe i rozsmarowujemy pozostałą masę budyniową. Na masie układamy herbatniki i dekorujemy według uznania. Ja polałam obficie polewą czekoladową.
Do masy budyniowej możemy dodać ananasy /jeśli wolimy słodsze wydanie ciasta/ lub wiśnie /jeśli wolimy bardziej kwaskowe smaki/

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 24.03.2013 19:26
poproszę kawałeczek
Wiesława1 21.03.2013 18:32
uwielbiam makowe ciasta
monisia1977 21.03.2013 10:29
super ciacho
dwa pokoje z kuchnią 21.03.2013 09:01
ekstra przepis , kradne do siebie!
Agnieszka-87-25 21.03.2013 07:58
jak ja lubię takie ciasta :)
Joanna46 21.03.2013 07:42
A robię podobne i szybko znika.
kasienka23 21.03.2013 07:36
super ciasto! wygląda bardzo apetycznie!
Monika-twin 21.03.2013 05:50
Wygląda bardzo smakowicie, piękne zdjęcia
Renataj 20.03.2013 22:50
Dziękuję za przychylne komentarze. Natii3624 - niestety to ciasto nie wygląda idealnie: było robione na szybko i nie zdążyło wystygnąć a polewa nie zdążyła zastygnąć bo goście już stali w drzwiach.
Misia13 20.03.2013 22:37
apetycznie brzmi ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat