Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Biszkopt
-
jajko
4 szt -
cukier
0,75 szklanki -
mąka pszenna
1 szklanka -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
mak
10 dag -
wiórki kokosowe
15 dag -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
białko
6 szt -
cukier
0,75 szklanki -
Masa budyniowa:
-
mleko
2 szklanki -
żółtko jajek
3 szt -
cukier
5 łyżek -
budyń waniliowy
1 op -
mąka pszenna
1 łyżka -
masło
25 dag -
koniak
50 ml -
herbatniki
20 szt -
koniak
50 ml -
kokos
Kokosowo-makowe
Sposób przygotowania
Ciasto kokosowo-makowe: mak sparzamy, odsączamy, wysuszamy i nie mielimy. Mieszamy z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, dodajemy cukier, znów chwilę ubijamy. Dodajemy mak z wiórkami i proszkiem. Mieszamy. Ciasto przelewamy na blaszkę /o wymiarach blaszki, w której piekliśmy biszkopt/ i pieczemy ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Studzimy.
Masa budyniowa: szklankę mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy cukier, budyń, mąkę i dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszając zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Miękkie masło ucieramy dodając porcjami ostudzony budyń i koniak /50 ml/.
Biszkopt nasączamy koniakiem /50 ml/ i smarujemy cienką warstwą masy budyniowej. Na masie układamy ciasto makowo-kokosowe i rozsmarowujemy pozostałą masę budyniową. Na masie układamy herbatniki i dekorujemy według uznania. Ja polałam obficie polewą czekoladową.
Do masy budyniowej możemy dodać ananasy /jeśli wolimy słodsze wydanie ciasta/ lub wiśnie /jeśli wolimy bardziej kwaskowe smaki/
Komentarze (12)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (2)