Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Biszkopt
-
jajko
7 -
mąka
7 łyżek -
cukier
7 łyzek -
proszek do pieczenia
2 łyzeczki -
wkładka:
-
kokos
25 dkg -
cukier puder
25 dkg -
białko
5 -
masa
-
masło
1 kostka -
budyń śmietankowy
1 -
ananas w puszce
1 puszka -
Polewa:
-
margaryna
0,5 kostki -
mlkeo
4 łyżki -
cukier
3 łyzki -
kakao
3 łyzki -
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Po ostudzeniu przeciąć na pół.
Wkładka kokosowa:
Białka ubić, dodać cukier puder i ubijać, dodać kokos. Dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blachę i piec na złoty kolor (20-30 minut)
Masa:
Budyń ugotować na syropie z ananasów. Ma być 1 szklanka jeśli brakuje to dolać troche wody. Ananasy pokroić w drobna kostkę. Masło utrzeć na puch. Dodać zimny budyń i zmiksować. Pod koniec dodać kawałki ananasów i wymieszać. W razie potrzeby w czasie miksowania można dosłodzić cukrem pudrem, ale wydaje mi się, że jest to zbędne, bo syrop ananasowy jest słodki.
Polewa:
Margarynę rozpuścić, na ogniu wlac mleko- zawsze dodaję „na oko” tak aby składniki ładnie się połaczyły ok. pół szklanki, dodać kakao i cukier. Energicznie wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt+masa+wkładka+masa+biszkopt+polewa+wiórki kokosowe
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się