Ciasto kokosowo-ananasowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajko

    7
  • mąka

    7 łyżek
  • cukier

    7 łyzek
  • proszek do pieczenia

    2 łyzeczki
  • wkładka:

  • kokos

    25 dkg
  • cukier puder

    25 dkg
  • białko

    5
  • masa

  • masło

    1 kostka
  • budyń śmietankowy

    1
  • ananas w puszce

    1 puszka
  • Polewa:

  • margaryna

    0,5 kostki
  • mlkeo

    4 łyżki
  • cukier

    3 łyzki
  • kakao

    3 łyzki
  • wiórki kokosowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Po ostudzeniu przeciąć na pół.
Wkładka kokosowa:
Białka ubić, dodać cukier puder i ubijać, dodać kokos. Dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blachę i piec na złoty kolor (20-30 minut)
Masa:
Budyń ugotować na syropie z ananasów. Ma być 1 szklanka jeśli brakuje to dolać troche wody. Ananasy pokroić w drobna kostkę. Masło utrzeć na puch. Dodać zimny budyń i zmiksować. Pod koniec dodać kawałki ananasów i wymieszać. W razie potrzeby w czasie miksowania można dosłodzić cukrem pudrem, ale wydaje mi się, że jest to zbędne, bo syrop ananasowy jest słodki.
Polewa:
Margarynę rozpuścić, na ogniu wlac mleko- zawsze dodaję „na oko” tak aby składniki ładnie się połaczyły ok. pół szklanki, dodać kakao i cukier. Energicznie wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt+masa+wkładka+masa+biszkopt+polewa+wiórki kokosowe

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jolanta19 24.05.2012 18:54
super
iziona 23.05.2012 21:32
O i to może być pyszne ciacho.
Rafał10 23.05.2012 20:36
wygląda wyśmienicie :)
Karolcia12 23.05.2012 14:54
świetne ciasto
EWI 23.05.2012 13:34
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat