Przepis i sposób przygotowania na: ciasto kokosowe bez mąki
Kroki postępowania
Kokos przebić i zlać sok do szklanki. Owinąć go w tęcznik i mocno uderzać młotkiem aż popęka. Najlepiej na podłodze. Miąższ wydobyć i odciąć brązową skórkę. Kawałki miąższu przepłukać zimną wodą.
Z jaj oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do malaksera.
Cytrynę wyszorować i sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Sok i skórkę również dodać do malaksera z kokosem. Uruchomić urządzenie i wszystko ładnie połączyć w jednolitą masę.
Formę keksową o długości 20 cm lub inną o podobnej objętości wysmarować tłuszczem (masło) i wysypać otrębami lub tartą bułką.
Do formy przełożyć ciasto.
Piec około 40 minut w 150 stopniach - do suchego patyczka.
Ma końcu można zmniejszyć temperaturę.
Koszt tego ciasta to 6-8 zł.
Smacznego.