Ciasto kawowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka

    2 szklanki
  • cukier

    2/3 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • masło

    50 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • jajko

  • kakao

    5 łyżek
  • kawa rozpuszczalna

    4 łyżki

Krem

  • mleko 3,2%

    o,5 litra
  • żółtko jajek

    2
  • cukier

    60 g
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto kawowe foto
Robimy ciasto.Mieszamy mleko z jajkiem i rozpuszczonym schłozonym masłem trzepaczką.
Krok 2 - Ciasto kawowe foto
Wszystkie suche składniki przesiewamy do oobnej miski a nastąpnie małymi porcjami wsypujemy do mleka i mieszamy gdy zacznie być gęste mieszamy zwykłą łyżką.Wylewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 200 stopniach ok 30 min.
Krok 3 - Ciasto kawowe foto
Krem.Troche mleka odlać do miski a resztę wlać do garnka dodać żółtka cukry i kawe i podgrzewać.Mąki wymieszać w odlanym mleku.Ggy mleko się zagotuje dodajemy rozpuszczone mąki,oczywiście cały czas mieszamy szybko.Ja mąki wsypywałam odrazu do mleka ale nie polecam tej wersji lepiej rozpuścić je w odlanym mleku.
Krok 4 - Ciasto kawowe foto
Ostudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem.Gdy powstaną nam w kremie grudki zmiksować krem blenderem i będzię ok.Posypać na wierzch cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aginaa 14.03.2015 14:14
musi byc pyszne
usmiech 14.03.2015 11:15
dobre ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat