Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Katarzynka
- 4 paczki pierników Katarzynek w czekoladzie. (Jeśli są małe paczki to więcej trzeba kupić. Na sztuki to weszło mi 22 pierniki . Ale wszystko zależy od ich wielkości).
Biszkopt czekoladowy:
- 6 jajek,
- 15 dag cukru,
- 10 dag mąki,
- 2 płaskie łyżki kakao,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody.
Sypkie składniki łączymy razem. Ubijamy białka, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Po dokładnym ubiciu dodajemy sypkie składniki. Delikatnie mieszamy, najlepiej łyżką. Ciasto przelewamy na blaszkę (28x20) i pieczemy w 180°C przez 15-20 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu biszkopt przekrawamy na połowę.
Masa kawowa:
- 0,7 litra mleka
- 3 łyżki cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 2 budynie waniliowe,
- 2 kopiate łyżki mąki kartoflanej,
- 4 żółtka
- 1,5 kostki masła,
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej dobrej jakości
Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Studzimy.
Rozpuszczamy kawę w niewielkiej ilości gotowanej wody. Studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy budyń. Do puszystej masy dodajemy zaparzoną kawę. Dodajemy alkohol ( Ja daje spirytus).
Przełożenie:
- Biszkopt czekoladowy,
- Masa,
- Pierniczki,
- Masa,
- Biszkopt czekoladowy.
Udekorować według uznania. Można tak jak ja wierzch posmarować lekutko masą i posypać tartą czekoladą.
Placek dobrze się kroi, a pierniczki nadają mu pyszny, charakterystyczny posmak. Niestety szybko znika z talerza.
-