Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kakaowo-orzechowe z czekoladą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 10
cukier 10 łyzek
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
masa
masło 1 kostka
kakao 3 łyżki
cukier puder 0,5 szklanki
orzechy włoskie 2 łyzki
czekolada gorzka
wiórki kokosowe
poncz
spirytus 3 łyzki
woda 3 łyzki
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kakaowo-orzechowe z czekoladą

Składniki na biszkopt podzielic na trzy części. Z dwóch upiec biszkopt jasny- można upiec jednego i przeciąc na pół lub upiec dwa osobno. Z trzeciej części upiec biszkopt kakaowy.
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Każdy biszkopt po ostudzeniu naponczować. Poncz przygotowac mieszając spirytus, wodę i cukier.
Masło utrzec na puszysta masę. Dodać cukier puder i zmiksować. Do połowy masy dodać zmielone orzechy włśokie. Do reszty kakao.
Jasnego biszkopta posmarować masą kakaową i posypać czekoladą pokrojona w kosteczkę. Przyłożyc ciemnym biszkoptem i posmarować masą jasną. Przyłożyć biszkoptem jasnym i cienko posmarować masą kakaową. Posypac wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 22.08.2012 08:03
Ależ zachęcająco wygląda ... :)))
Agnieszka91 29.07.2012 13:07
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak