Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kakaowe z malinami i bitą śmietaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 sztuk
cukier 8 łyżek stołowych
mąka 8 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki
śmietana 30% 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
woda 3 łyżki
cukier 3 łyżki
maliny świeże
wódka 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kakaowe z malinami i bitą śmietaną

Oddzielić białka od żółtek, ubić białka (posolić szczyptą soli do szybszego ubicia), dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać żółtka, a następnie po łyżce mąki i proszek do pieczenia oraz kakao, delikatnie wymieszać. Wysmarować blachę margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 45 min. Wystudzić.

Śmietanę ubić, dodać cukier i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Wymieszać dokładnie mikserem. Wstawić do lodówki do stężenia.

Po wystygnięciu biszkoptu i stężeniu śmietany. Przekroić biszkopt na pół. Biszkopt nasączyć ponczem (wódką, kawą lub syropem malinowym). ¾ masy wyłożyć, wyłożyć maliny. Przykryć 2 częścią. Wierzch posmarować pozostałą masą i udekorować malinami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 24.09.2012 15:26
pycha
alexxxanderka 24.09.2012 15:11
wygląda wspaniale :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak