Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto kakaowe przekładane z polewą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 2 kost.
mąka 2,5 szkl.
kakao 10 dkg.
jajko 6 szt.
cukier puder 1i1/4 szkl.
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
polewa kakaowa lub czekoladowa
woda 8 (przegotowana)
spirytus 4-6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto kakaowe przekładane z polewą

margarynę utrzeć na puszystą masę stopniowo dodając żółtka,cukier puder i kakao,białka ubić na sztywno,do ucieranej masy dodać wodę,spirytus lub wódkę cały czas ucierając,odłożyć 1/2 litra powstałej masy a do reszty dodać mąkę,proszek do pieczenia i śmietanę całość ponownie wymieszać,dodać ubite białka delikatnie połączyć łyżką i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy,piec w temp.180st.ok.30-40min.Po wystudzeniu przekroić ciasto na połowę wylać odłożoną masę,wyrównać i przykryć drugą połową ciasta po wierzchu polać polewą czekoladową lub kakaową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak