Ciasto jogurtowe z jabłkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajek

    6 szt
  • miekkiej margaryny

    250 g
  • cukru

    1 szk
  • cukier waniliowy

    1
  • mąki pszennej

    450 g
  • jogurt brzoskwiniowy

    350 g
  • średnich jabłek

    3,5
  • grubego cukru brązowego

    1 łyżka
  • proszku do pieczenia

    2,5 łyżeczka
  • mąki

    1 łyżka
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto jogurtowe z jabłkiem foto
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
Wciąż ucierając dodawać po jednym jajku i ucierać aż masa będzie puszysta.
Wlać jogurt i nadal ucierać.
Na koniec nadal ucierając dodawać po łyżce mieszanki maki z proszkiem do pieczenia.
Gęstą masę wyłożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Krok 2 - Ciasto jogurtowe z jabłkiem foto
Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne za pomocą drylownicy do jabłek, przekroić na pół.
Każdą połówkę jabłka ponacinać, oprószyć spód mąką i ułożyć na cieście.
Następnie posypać brązowym cukrem.
Krok 3 - Ciasto jogurtowe z jabłkiem foto
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Fiffi 16.05.2013 23:03
bardzo w moim guście
dwa pokoje z kuchnią 01.05.2012 14:02
ale pysznie wygląda!
misia53 30.04.2012 22:32
smakowicie wygląda
stokrotka 29.04.2012 21:59
ale smakowicie wygląda
halina55 29.04.2012 21:49
Super:)
Ewa104 29.04.2012 21:06
pysznie
ziutula 29.04.2012 19:27
apetyczne ciacho...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat