Ciasto jogurtowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka tortowa

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • ocet

    1 łyżka
  • dżem wiśniowy

  • śmietana 30%

    400 ml
  • śmietan fix

    1 paczka
  • galaretki o smaku wiśniowym

    2 paczki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • woda

    1/2 (ciepła)
  • jogurt owocowy

    1 wiśniowy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Żółtka posypać proszkiem do pieczenia i polać octem. Po chwili wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać cukier. Ubijać, aż się rozpuści. Następnie ubite białko połączyć z żółtkiem. Dodać mąkę. Dobrze wymieszać. Masę wylać na blachę. Piec ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180st. C.
Biszkopt przekroić na pół (są różne szkoły, ja kroję zawsze ciepły, bo mi łatwiej przekroić). Dolną warstwę posmarować cienko dżemem.
Masa wiśniowa:
Jogurt przelać do osobnego naczynia. W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę. Gdy będzie tężeć dodać do jogurtu i wymieszać. Gdy masa będzie tężeć przełożyć ją na pierwszą warstwę biszkoptu. Następnie nałożyć drugą część biszkoptu.
Śmietanę ubić, dodając śmietan-fix. Sztywną przełożyć na ciasto. śmietana można w różny sposób udekorować ciasto.
Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Gdy będzie tężeć przelać na górną warstwę ciasta.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eliza135 27.12.2012 20:34
pysznie wygląda
miroslawa 27.11.2012 05:12
fajne
Monika-twin 26.11.2012 20:52
wyglada ladnie
cooleczka 26.11.2012 19:44
brzmi smacznie :)
Wiesława1 26.11.2012 18:55
smaczne
Poison1988 26.11.2012 18:29
pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat