Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto
-
mąka pszenna
450 g -
mąka kukurydziana
50 g -
mleko 2%
150 ml -
kefir
2 łyżki ( 40ml) -
drożdże świeże
50 g -
cukier
65 g -
Imbir mielony Prymat
1/2 płaskiej łyżeczki -
olej rzepakowy
60 ml -
cukier waniliowy
1/3 łyżeczki -
żółtko jajek
2 sztuki -
białko do smarowania
śliwki
-
śliwki węgierki
280 g -
kakao
2 płaskie łyżeczki -
Goździki całe Prymat
zmielony szczypta -
cynamon Prymat
1/2 płaskiej łyżeczki -
cukier
1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Do mąki pszennej wsypujemy mąkę kukurydzianą, imbir, dodajemy wyrośnięty rozczyn, ubite żółtka, letnie mleko, kefir i olej. Zagniatamy ciasto , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.



Ciasta mi trochę zostało, akurat na cudowną bułeczkę. Gdy ciasta trochę podrosną smarujemy je białkiem rozmąconym z odrobiną cukru.
Ciasto pieczemy ok. 20-25 minut w 180 C.
Komentarze (14)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (4)