Ciasto imbirowe z " czekoladowymi" śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    450 g
  • mąka kukurydziana

    50 g
  • mleko 2%

    150 ml
  • kefir

    2 łyżki ( 40ml)
  • drożdże świeże

    50 g
  • cukier

    65 g
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 płaskiej łyżeczki
  • olej rzepakowy

    60 ml
  • cukier waniliowy

    1/3 łyżeczki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • białko do smarowania

śliwki

  • śliwki węgierki

    280 g
  • kakao

    2 płaskie łyżeczki
  • Goździki całe Prymat

    zmielony szczypta
  • cynamon Prymat

    1/2 płaskiej łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto imbirowe z " czekoladowymi" śliwkami foto
Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i zwykłym. Drożdże mieszamy z odrobiną cukru i letniego mleka.
Do mąki pszennej wsypujemy mąkę kukurydzianą, imbir, dodajemy wyrośnięty rozczyn, ubite żółtka, letnie mleko, kefir i olej. Zagniatamy ciasto , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Ciasto imbirowe z " czekoladowymi" śliwkami foto
Wyrośnięte ciasto wałkujemy i przekładamy do wysmarowanej margaryną foremki ( 20 cm ). Ja wałkowałam dwa cieńsze placki i między nimi posypałam cienką warstwę kakao. Z ostatniego kawałka ciasta wycinamy długie paski, lub jeden długi i wykładamy boki foremki dobrze dociskając ciasto. Boki ciasta powinny być dłuższe od boków foremki o ok. 3 cm.
Krok 3 - Ciasto imbirowe z " czekoladowymi" śliwkami foto
Śliwki pozbawiamy pestek , posypujemy kakao, cukrem oraz zmielonymi goździkami i cynamonem, mieszamy , odstawiamy.
Krok 4 - Ciasto imbirowe z " czekoladowymi" śliwkami foto
Brzegi wystającego ciasta lekko przygniatamy i wycinamy wzorki.
Ciasta mi trochę zostało, akurat na cudowną bułeczkę. Gdy ciasta trochę podrosną smarujemy je białkiem rozmąconym z odrobiną cukru.
Ciasto pieczemy ok. 20-25 minut w 180 C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 21.09.2016 00:29
bardzo smaczny deser
Kolorowa 19.09.2016 19:28
Bardzo mi się podoba ;)
Patrycja33 19.09.2016 13:50
pomysłowe ciasto:-)
IZABELA29 19.09.2016 12:30
Pewnie super smakuje
Edith85 19.09.2016 12:21
Ciekawe smaki
2milutka 19.09.2016 11:12
Musi być smaczne :)
RenataZ-et 19.09.2016 10:09
wygląda idealnie!
Ania321 19.09.2016 09:48
z przyjemnością zjadłabym kawałek :)
Grazyna0211 19.09.2016 09:35
smaczny deser
Krzysztof15 19.09.2016 09:10
pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat