Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto grysikowe ze śliwkami
Kroki postępowania
2,5 szklanki mąki
300 g cukru kryształ
5 żółtek
200 g margaryny
1 budyń czekoladowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa grysikowa:
5 białek
1 budyń śmietankowy
330 g cukru kryształ
500 g śmietany 18 %
120 g kaszy manny
15 suszonych śliwek
płatki migdałowe
CIASTO:
Miksujemy margarynę z cukrem.
Dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując.
Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem czekoladowym.
Dzielimy ja na 2 części .
Jedna wykładamy tortownice o średnicy 26 cm a drugą zawijamy w folię i chowamy na 30 minut do zamrażalnika.
Dosypujemy cukier kryształ ciągle miksując.
Wsypujemy kaszę mannę , wlewamy śmietanę i wsypujemy budyń śmietankowy.
Na wyłożone ciasto w formie wylewamy masę grysikową .
Posypujemy migdałami pieczemy 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.