Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto gruszkowo-wiśniowe z owocami z kompotu

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 3 łyżki
cukier 5 łyżek
jajko 4 szt
mąka 3 łyżki
proszek do pieczenia 0,25 łyżeczki
śmietana kremówka 1 szklanka
cukier puder 1 łyżka
masło do formy
wiśnie 1 szklanka
gruszki w zalewie 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto gruszkowo-wiśniowe z owocami z kompotu

Owoce dokładnie odsączamy na sicie. Masło z cukrem ucieramy na jasny krem.Następnie ciągle ucierając wbijamy po jajku, wsypujemy porcjami mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy śmietankę. Całość dokładnie mieszamy mikserem.Żaroodporne naczynie /np. do tarty/ smarujemy masłem, na dnie układamy owoce i zalewamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 30-35 min. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem i podajemy na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak