Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto gruszkowo-imbirowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło miękkie 200 g
cukier 150 g
jajko 3
mąka pszenna 200 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 3 łyżeczka
gruszki 1/2 kg
cukier brązowy 1 łyżka

Porada

Z braku brązowego cukru można użyć zwykłego.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto gruszkowo-imbirowe

Kroki postępowania

1
175 g masła utrzeć z cukrem.
Krok 1 - Ciasto gruszkowo-imbirowe foto
2
Dodawać po jajku.
Krok 2 - Ciasto gruszkowo-imbirowe foto
3
Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i imbirem.
Krok 3 - Ciasto gruszkowo-imbirowe foto
4
Miksować aż powstanie gładkie ciasto. Przełożyć masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Powierzchnię wygładzić.
Krok 4 - Ciasto gruszkowo-imbirowe foto
5
Gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plastry.
Krok 5 - Ciasto gruszkowo-imbirowe foto
6
Ułożyć wachlarzowato na cieście. Posypać brązowym cukrem, a na to ułożyć płatki pozostałego masła.
Krok 6 - Ciasto gruszkowo-imbirowe foto
7
Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Podawać na ciepło z lodami lub śmietaną, albo wg uznania na zimno bez dodatków.
Przepis znajduje się na moim blogu Kuchenne rozterki początkującej blogerki http://gorzko-gorzki.blogspot.com/
Krok 7 - Ciasto gruszkowo-imbirowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 02.08.2014 23:45
ciekawe ciasto, na pewno jest pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak