Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto gruszkowo cytrynowe
Białka ubić na sztywno dodając cukier i po jednym żółtka. Mąki przesiać z proszkiem, partiami dodawać do jajek, lekko wymieszać, przełożyć do wysmarowanej formy ( 19 X 30 ). Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po schłodzeniu przekroić.
Gruszki pokroić, włożyć do rondla, dodać 2 łyżki syropu i chwilę pogotować 1 szkl syropu zagotować, rozpuścić galaretkę gruszkową, wlać do gruszek wymieszać i zostawić do stężenia. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 3/4 szkl wody i zostawić do lekkiego stężenia.
Biszkopty można nasączyć ponczem z syropu z gruszek i soku z cytryny.
Na jeden biszkopt wyłożyć tężejącą masę gruszkową
Śmietanę ubić dodając cukier puder i na koniec tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę gruszkową i położyć drugi biszkopt, lekko przycisnąć.
Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto. Dowolnie udekorować.