Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto garść smaków

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6
mąka 1 szklanka
woda 4 łyżki
cukier 1,5 szklanki
mak 1/2 szklanki
orzechy mielone 1/2 szklanki
proszek do pieczenia
galaretka owocowa 2
śmietana kremówka 1,5 szkalnki
maliny świeże 1/2 szklanki
sok z cytryny kilka kropel
cukier wanilinowy
cukier puder 4 łyzki
Żelatyna wieprzowa Prymat
jabłka prażone 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto garść smaków

Kroki postępowania

1
PLACEK 1 (makowy):

3 żółtka miksujemy z 1/2 szklanki cukru kryształu oraz 2 łyżkami wody aż do białości.
Następnie dodajemy po łyżce suchego maku cały czas miksując. Gdy dodamy już w sumie pół szklanki maku dodajemy 1/2 szklanki mąki (stopniowo, po 1-2 łyżkach) oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Z 3 białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę, którą łączymy delikatnie z pozostałymi składnikami.
Krok 1 - Ciasto garść smaków foto
2
Ciasto wylewamy do formy i pieczemy około 35 minut.
Krok 2 - Ciasto garść smaków foto
3
PLACEK 2 (orzechowy):

Ponownie ubijamy 3 żółtka+ 2 łyżki wody z 1/2 szklanki cukru kryształu, aż do białości.
Dodajemy pół szklanki zmielonych orzechów włoskich.
Miksujemy.
Dodajemy pół szklanki mąki oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Ubijamy z 3 białek i szczypty soli sztywną pianę, którą łączymy z pozostałymi składnikami.
Krok 3 - Ciasto garść smaków foto
4
Ciasto orzechowe pieczemy również 35 minut.
Krok 4 - Ciasto garść smaków foto
5
Jabłka prażone z cukrem przekładamy do garnka i podgrzewamy na kuchence.
Jeśli są mało słodkie należy dosypać cukru pudru około 3 łyżki)
Wsypujemy 2 galaretki, dowolnego smaku oraz 1 cukier wanilinowy.
Mieszamy aż do zagotowania.

Następnie czekamy aż lekko podstygnie.
Krok 5 - Ciasto garść smaków foto
6
Wystudzone placki ponczujemy:
w 1 szklance wody rozpuszczamy około 3 stołowe łyżki cukru kryształu i kilka kropel soku z cytryny (poncz nie powinien być gorący)
Delikatnie (np. małą łyżeczką) rozprowadzamy poncz na ciasto orzechowe i makowe.
Krok 6 - Ciasto garść smaków foto
7
1,5 szklanki kremówki łączymy z 4 łyżkami cukru pudru i 1/2 szklanki malin i ubijamy mikserem około 4 minuty.
Rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny.
Dodajemy (nie gorącą) rozpuszczoną żelatynę do śmietanki, cały czas ubijamy.
Po około 2-3 minutach kończymy ubijanie. Odstawiamy na 10 minut do lodówki.
Krok 7 - Ciasto garść smaków foto
8
Na ciasto makowe wykładamy masę jabłkową.
Przykrywamy ciastem orzechowym i wykładamy na wierzch ubitą śmietankę.
Dekorujemy malinami.
Wstawiamy do lodówki na godzinkę.


Smacznego.
Krok 8 - Ciasto garść smaków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 21.02.2014 15:32
bardzo apetyczne
martyna94 16.02.2014 16:16
Świetne ciasto, pięknie wygląda, musi być smaczne :)
Grazyna0211 24.01.2014 15:28
świetne ciasto
Ewelina38 23.11.2013 17:28
super ciacho, bardo takie lubię :)
Janina 15.08.2013 14:47
Pyszne ciasto;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak