Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto garść smaków
Kroki postępowania
3 żółtka miksujemy z 1/2 szklanki cukru kryształu oraz 2 łyżkami wody aż do białości.
Następnie dodajemy po łyżce suchego maku cały czas miksując. Gdy dodamy już w sumie pół szklanki maku dodajemy 1/2 szklanki mąki (stopniowo, po 1-2 łyżkach) oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Z 3 białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę, którą łączymy delikatnie z pozostałymi składnikami.
Ponownie ubijamy 3 żółtka+ 2 łyżki wody z 1/2 szklanki cukru kryształu, aż do białości.
Dodajemy pół szklanki zmielonych orzechów włoskich.
Miksujemy.
Dodajemy pół szklanki mąki oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Ubijamy z 3 białek i szczypty soli sztywną pianę, którą łączymy z pozostałymi składnikami.
Jeśli są mało słodkie należy dosypać cukru pudru około 3 łyżki)
Wsypujemy 2 galaretki, dowolnego smaku oraz 1 cukier wanilinowy.
Mieszamy aż do zagotowania.
Następnie czekamy aż lekko podstygnie.
w 1 szklance wody rozpuszczamy około 3 stołowe łyżki cukru kryształu i kilka kropel soku z cytryny (poncz nie powinien być gorący)
Delikatnie (np. małą łyżeczką) rozprowadzamy poncz na ciasto orzechowe i makowe.
Rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny.
Dodajemy (nie gorącą) rozpuszczoną żelatynę do śmietanki, cały czas ubijamy.
Po około 2-3 minutach kończymy ubijanie. Odstawiamy na 10 minut do lodówki.
Przykrywamy ciastem orzechowym i wykładamy na wierzch ubitą śmietankę.
Dekorujemy malinami.
Wstawiamy do lodówki na godzinkę.
Smacznego.