Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto francuskie ze śliwką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie XXL
śliwki 6-8 sztuk
jajko po smarowania
cukier trzcinowy do posypania
mleko 2 szklanki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyżka
żółtko jajek 1 sztuka
masło 1 łyżka
cukier 1 łyżka do budyniu
wiórki kokosowe do posypania

Porada

To pyszne połączenie chrupiącego ciasta francuskiego, delikatnego budyniu i niezawodnych śliwek. Całości fajnego aromatu dodają wiórki kokosowe. Choć jest ich bardzo mało, dają intensywny, przyjemny zapach, zwłaszcza podczas pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto francuskie ze śliwką

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od ugotowania budyniu. Mleko dzielimy na połowę. Pierwszą połowę zagotowujemy. W drugiej rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtko. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Całość zagotowujemy i słodzimy do smaku. Do ugotowanego budyniu dodajemy masło. Dokładnie go mieszamy do momentu jego rozpuszczenia. Tak przygotowany budyń delikatnie studzimy. Między czasie formujemy ciasto.
Krok 1 - Ciasto francuskie ze śliwką foto
2
Po rozwinięciu ciasto francuskie dzielimy na 8 kwadratów.
Krok 2 - Ciasto francuskie ze śliwką foto
3
Po przeciwnych rogach, otrzymanych kwadratów nacinamy dwa duże „L”. Odcięte fragmenty ciasta przeplatamy na przeciwne strony , wykonując ramkę naszych ciastek.
Krok 3 - Ciasto francuskie ze śliwką foto
4
Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Na środek wykładamy przestudzony budyń.
Krok 4 - Ciasto francuskie ze śliwką foto
5
Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy z nich pestki i dzielimy na mniejsze części. Gotowe wykładamy na budyń, delikatnie dociskamy. Owoce dodatkowo posypujemy niewielką ilością wiórek kokosowych.
Gotowy deser wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 20 minut w 190°C.
Po wyjęciu ciasteczka studzimy i podajemy.
Krok 5 - Ciasto francuskie ze śliwką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 30.11.2016 07:25
szybko i słodko i smacznie
gusia1000 30.11.2016 00:39
Na pewno jest dobre.
Barbara13 29.11.2016 22:45
Szybko i smacznie
Babeczka35 29.11.2016 22:25
Prosto i pysznie.
Łukasz15 29.11.2016 21:10
Pysznie wygląda
Wiktoria29 29.11.2016 20:18
deser prosty i bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak