Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto francuskie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szklanki
jajko 1 szt
śmietana 4 łyzki
margaryna 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto francuskie

Ciasto I
Szklanke mąki przesiac, wbić jajko, dodac śmietanę, przesiekać nożem. Zagnieść ciasto tak jak na pierogi.
Ciasto II
Szklanka mąki, 20 dag margaryny przesiekać nożem na stolnicy. Szybko zawalać.
Oba ciasta włozyć do lodówki na 1-2 h.
Rozwałkować ciasto I, na to nałożyć ciasto II i lekko rozwałkować. Składac go w kopertę i znów przewałkować. Czynność tą powtórzyć 3 razy.
Ciasto francuskie ma różne zastosowanie. Można go podawać na słodko, np z kremem lub na ostro z papryką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 21.06.2012 22:13
wspaniały przepis
Edyta31 02.07.2011 00:58
przepyszne :) super przepis!
ElizaT 23.01.2011 17:59
pycha
Monika193
Monika193 02.08.2010 21:03
prosty przepis a dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak