Ciasto filo z serem gorgonzola i gruszką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Ciasto filo z serem gorgonzola i gruszką to pyszne małe chrupiace kwadraciki które gorąco polecam.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto filo z serem gorgonzola i gruszką

  • Ciasto:

    4 płaty
  • gruszka

    2 sztuki
  • salami

    5 plastrów
  • ser gorgonzola

    50 gramów
  • masło roztopione

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszkę myjemy i kroimy w pół plastry.

Ciasto filo kroimy na 4 równe paski i odkładamy.

Każdy kawałek ciasta smarujemy masłem i układamy jeden na drugim(u mnie 4 warstwy).

Na górze układamy plasterki gruszki ser i salami pokrojone w drobną kostkę w równych od siebie odstępach.

Następnie kroimy po skosie na 4-5 równych części.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy jakieś 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Dokładnie nie wiem, ile ciasto było w piecu, bo w międzyczasie robiłam coś innego.

Jak ciasto nabierze ładnego złoto brązowego koloru jest gotowe.

SMACZNEGO

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat