Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto filo z serem gorgonzola i gruszką

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Ciasto filo z serem gorgonzola i gruszką to pyszne małe chrupiace kwadraciki które gorąco polecam.

Składniki:

Ciasto filo z serem gorgonzola i gruszką

Ciasto: 4 płaty
gruszka 2 sztuki
salami 5 plastrów
ser gorgonzola 50 gramów
masło roztopione 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto filo z serem gorgonzola i gruszką

Gruszkę myjemy i kroimy w pół plastry.

Ciasto filo kroimy na 4 równe paski i odkładamy.

Każdy kawałek ciasta smarujemy masłem i układamy jeden na drugim(u mnie 4 warstwy).

Na górze układamy plasterki gruszki ser i salami pokrojone w drobną kostkę w równych od siebie odstępach.

Następnie kroimy po skosie na 4-5 równych części.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy jakieś 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Dokładnie nie wiem, ile ciasto było w piecu, bo w międzyczasie robiłam coś innego.

Jak ciasto nabierze ładnego złoto brązowego koloru jest gotowe.

SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak